Tonhalas tészta és francia lecsó

facebook megosztás

Vlaszák Géza a közismert kapuslegenda, kapusképző koordinátor nemcsak akkor megy be a konyhába ha megéhezik, hanem időnként fakanalat is vesz a kezébe. Szereti a könnyen emészthető ételeket, a főzelékeket, ezek elkészítésében nagy a gyakorlata. Ugyan kivételnek számít, de kedvence a pacalpörkölt és a kocsonya, ezek főzéséhez azonban már nem fog hozzá, hanem a Katalin húga készíti el. Nagy rajongója a mediterrán ételeknek is, ezek minden évszakban az asztalukra kerülnek.


 


A tonhalas tészta hozzávalói:

Bármilyen formájú olasz tészta, tonhalkonzerv, darabolt paradicsomkonzerv vagy friss cseresznyeparadicsom, só, bors, egy-két gerezd fokhagyma, olívaolaj.

Elkészítése:

Forraljuk fel a vizet, szórjunk bele sót és amikor forr, tegyük bele a tésztát és a csomagoláson feltüntetett ideig, 10-12 percig főzzük. Ezután egy magasabb falú serpenyőben kevés olívaolajon dinszteljük meg a fokhagymát, majd tegyük bele a paradicsomot, sóval, borssal ízesítjük, és hagyjuk tovább főni. Végül tegyük bele a lecsepegtetett tonhalat, és kevergetve még főzzük egy ideig.

Végül a tésztaléből egy keveset merítünk a tonhalas szószhoz, és a leszűrt tésztát ebbe a szószba forgassuk bele.


A francia lecsó hozzávalói:

2-3 kisebb méretű cukkini, 5-6 db paradicsom, 2 db padlizsán, 1 fej fokhagyma, olívaolaj, só, bors, esetleg petrezselyem vagy bazsalikom.

Elkészítése:

A zöldségeket megmossuk és feldaraboljuk. Egy nagy fazékba rétegesen tegyük bele a zöldségeket: kevés olívaolajra a padlizsán, majd a paradicsom, végül a cukkiniszeleteket helyezzük el, sózzuk, borsozzuk, illetve pár gerezd fokhagymát, petrezselymet tegyünk még hozzá. Ezt ismételjük a fazék pereméig. Végezetül a fazekat fedjük le és lassú tűzön főzzük tovább, míg meg nem puhulnak a hozzávalók. Amennyiben szükséges még szórhatunk rá fűszereket.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. február 19-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.