Rakott csirkemell és nyúlpecsenye
Stiller Gábor és felesége Stiller Gáborné Pannika 2003-ban saját agyagos földjükből építettek egy kemencét Bartulán, a hegyi birtokukon. Az építmény bevált, eleinte tepsikben sütöttek különféle ételeket, majd 2005-től sikeresen kipróbálták a cserépedényekben is, melyeket villany- és gázsütőkben is kiválóan lehet használni.
Rakott csirkemell kölessel és káposztával
Hozzávalók:
1 kg savanyúkáposzta (saját savanyítás fűszerekkel, babérlevél, bors, kömény, só) 1 kg csirkeszárny (ha lehet két ízületes), 12 dkg köles, só ízlés szerint, szárnyaspác vagy zöldfűszerek (fokhagyma, rozmaring, vöröshagyma, bazsalikom, citromfű, kakukkfű, kömény, oregánó) vegakrém vagy vegajó vagy tejföl, kinek mit szeret az epéje – figyelmeztetett Pannika.
Elkészítése:
A kölest megmossuk, leszűrjük, a húsokat megmossuk, besózzuk és fűszerezzük, a káposztát megmossuk (vagy áztatjuk, attól függ, mennyire savanyúan szeretjük), majd sorjában berakjuk a cserépedénybe úgy, hogy a káposzta felét rakjuk az edény aljára, majd a köles felét rászórjuk, utána lerakjuk sorban egymás mellé a félbevágott, sózott, fűszerezett csirkeszárnyakat, és rászórjuk a maradék kölest, arra a maradék káposztát, végül ráöntünk 2, 5 dl vízben kikevert vegajót, (vegafölt ill. tejfölt, attól függ, ki mivel készíti) ami éppen ellepi a káposztát. Fedővel lefedve, 180 fokos sütőben (alsó-felső sütés) 2 óra múlva elkészül.
Nyúlpecsenye zöldséggel, gyümölccsel, zöld fűszerekkel
Hozzávalók:
1 kg nyúlhús (gerinc, comb…), diónyi zsír, só ízlés szerint, zöld vagy szárított fűszerek, zöldségek, gyümölcsök saját ízlésnek megfelelően: kakukkfű, oregánó, rozmaring, bors, babérlevél, fokhagyma (5-6 gerezd), 2 fej vöröshagyma, sárgarépa, zöldborsó, vajbab, körte, alma, szőlő.
Elkészítése:
A húsokat elvagdossuk, megmossuk, megsózzuk és a kizsírozott cserépedénybe rakjuk. A zöldségeket, gyümölcsöket megmossuk, eldaraboljuk, rárakjuk a húsokra, a tetejére tesszük a fűszereket. Annyi vizet öntünk rá, hogy a fűszereket is ellepje. 180 fokon (alsó-felső sütésnél) kb. 2 óra alatt elkészül.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2025. február 5-ei számában)