Tejfölös, zöldséges bableves és Kertvendéglő borzaska
Az alábbi, akár az ünnepekre is elkészíthető ételek receptjét Tóth Pál ajánlja olvasóinknak a Kertvendéglőből.
A bableves hozzávalói:
10 dkg száraz bab, 2 db közepes sárgarépa, 1 db petrezselyem gyökér, 1 nagyobb fej vöröshagyma, 2 dl tejföl, 3 ek liszt, só, bors ízlés szerint, 1 ek vegeta, 1 ek sertészsír.
Elkészítése:
A babot előző nap beáztatjuk, az apró kockákra vágott vöröshagymát zsíron megfuttatjuk, majd hozzáadjuk a tisztított és kb 1x1 cm-esre vágott zöldséget. Kicsit pirítjuk és hozzákeverünk 1 ek lisztet, ezzel is átmelegítjük, majd felöntjük kb. 2 l vízzel. Beletesszük a babot, fűszerezzük, ízesítjük. Mielőtt a zöldségek puhára főnének, a tejfölből és a lisztből habarást készítünk, és a tűzről levett leveshez hőkiegyenlítéssel hozzáadjuk, majd a tűzre visszatéve készre főzzük. Elég tartalmas ételt kapunk, de ha valaki szeretné, házi csipetkével még lehet dúsítani.
A borzaska hozzávalói:
80 dkg sertéskaraj, 10 dkg füstölt sonka, 15 dkg juhtúró, 4 ek liszt, 2 ek tejföl, 1 db tojás, 2 dl étolaj, 3 db burgonya, 10 dkg trappista sajt, só, bors, 1 tk szárított kapor.
Elkészítése:
A karajt nyitott szeletekre vágjuk, klopfoljuk, sózzuk, borsozzuk. A füstölt sonkát vékonyra szeleteljük és serpenyőben mindkét oldalát megpirítjuk. A juhtúrót a kaporral összekeverjük. A karajszeletekre helyezzük a pirított sonkaszeleteket, és erre a juhtúrós keveréket. A burgonyákat megtisztítjuk és finom reszelőn lereszeljük. Ehhez hozzákeverünk 2 ek lisztet, a tejfölt, a tojást és sózzuk, borsozzuk. A karajszeleteket összehajtva először egy kis lisztbe mártjuk, majd a tócsni keverékébe. Végül egy olajjal előre felmelegített serpenyőben mindkét oldalát aranybarnára sütjük. Reszelt sajttal megszórva és párolt rizzsel tálaljuk.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. december 18-ai számában)