Kiváló immunerősítő, mégis kevesen ismerik
A világ legegészségesebb gyümölcsei között tartjuk számon a datolyaszilvát, ami az őszi szezon egyik legfinomabb terménye. De miért érdemes fogyasztani és mennyibe kerül? Most kiderül!
A japán datolyaszilva (más néven kakiszilva) Délkelet-Ázsiából származik, ahol a szubtrópusi és szubmediterrán éghajlatú területeken ősidők óta termesztik, mint kultúrnövényt. Az ébenfafélék családjába tartozó datolyaszilva őshonos Japánban, Kínában, Koreában és Mianmarban, emellett a Himalája térségének is jellegzetes növénye. Ma már világszerte számos országban termesztik, ugyanis bármilyen trópusi hegyvidéken jól érzi magát, 1000 méter magasság fölött. Mérsékelt éghajlaton is nevelhető, a magyarok közül is sokan tartják egészséges és ízletes gyümölcseiért.
Miért érdemes fogyasztani?
A datolyaszilva csersavat, almasavat és citromsavat tartalmaz, gyümölcs- és szőlőcukor-tartalma 17-25% között mozog, kalóriatartalma alacsony. Magas az A-, B1-, B2-, C-, E-, és P-vitamin tartalma, emellett gazdag magnéziumban, káliumban, vasban, jódban, rézben, mangánban és foszforban is; pektintartalma és rosttartalma magas, éppen ezért mind Ázsiában, mind Magyarországon gyógynövényként is számon tartjuk.
A datolyaszilva jótékony hatásai közé tartozik, hogy gyakori fogyasztásával megelőzhetjük a vérszegénységet, mérsékli a magas vérnyomást, pozitívan hat a pajzsmirigy működésére és használható fogínysorvadás ellen, illetve ismert az érösszehúzó, vérzéscsillapító tulajdonsága is (a datolyaszilva aranyér ellen is alkalmazható) – sokan a datolyaszilva fa levelét is hasznosítják gyógyhatása érdekében. Fogyasztása segít immun- és emésztőrendszerünk normál működésének fenntartásában, illetve szigorúbb fogyókúrása esetén is nyugodtan ehetjük, akár nagyobb mennyiségben.
A datolyaszilva gyümölcsök külleme változatos, de általában lapított/nyújtott gömb formájúak, színük az élénksárga, a narancs és a piros árnyalataiban játszik. A szilvák nagyok, egy datolyaszilva súlya akár fél kilogramm is lehet, a tetején levelek találhatóak. Fogyasztáskor érdemes megpucolni: ha kettévágjuk, a belseje homogén, élénksárga gyümölcshúsa van, legtöbbször nincsenek nagyobb, eltávolítandó magjai, amelyek rontanák az étkezés élményét. Az íze édes, nem savanykás, leginkább a mangó és a barack lágy keverékére emlékeztet.
hellovidek.hu