Fürjtojás méretű, sokkal ellenállóbb krumplit fejlesztettek a kutatók
A kísérleti burgonyát olyan körülmények között termesztik, amelyek az évszázad végére várható magasabb hőmérsékletet modellezik.
Egy pekingi kutatóintézetben Li Jieping molekuláris biológus és csapata a szokásosnál kisebb méretű burgonya termesztésével kísérletezik – némelyik akkora, mint egy fürjtojás.
A kísérleti burgonyát olyan körülmények között termesztik, amelyek az évszázad végére várható magasabb hőmérsékletet modellezik, a melegebb és nedvesebb körülményekhez való alkalmazkodást vizsgálva. A gumók 136 grammot nyomnak, miközben Kínában a legnépszerűbb krumplifajták gyakran kétszer akkorák, mint egy baseball-labda.
Kína a világ legnagyobb burgonyatermelője, de ez a növény kiemelten fontos a globális élelmiszer-termelés- és biztonság szempontjából is, hiszen más alapélelmiszerekhez képest magasabb hozamot produkál.
A burgonya igen érzékeny a hőre (emellett az intenzív esőzések is óriási kihívást jelentenek, főleg a burgonyafertőzések szempontjából), ezért most a pekingi CIP – Nemzetközi Burgonya Központ – kutatója hároméves kísérleti programot vezet, amely a magasabb hőmérsékletek hatásait vizsgálja Kína két leggyakoribb burgonyafajtájára fókuszálva.
Három hónapon keresztül termesztették a növényt egy olyan kamrában, amelyben a jelenlegi átlaghőmérsékletnél 3 Celsius-fokkal magasabb volt a hőmérséklet, mely érték megfelel az északi Hebei és Belső-Mongólia magasabban fekvő tartományainak, ahol elsősorban burgonyát termesztenek. A magasabb hőmérséklet tíz nappal felgyorsította a gumók növekedését, de a burgonyahozamot több mint felére csökkentette.
Forrás: qubit.hu, agroinform.hu