Pacalpörkölt, ostoros rétes és sós stangli
Régi szokásukhoz híven a Kodály Zoltán Nyugdíjas Klub öt tagja, Ancsa, Erzsike, Julika, Ica és Csöpi minden évben vendégül látják egymást az otthonaikban. Nyáron a hőség miatt elmaradt a kerti parti, amit a legutóbbi napsütéses októberi vasárnapon bepótoltak. A Kodály Zoltán utcában lévő nyugdíjasház udvarának csendes zugában, bográcsban főzték meg a pacalpörköltet, és a terített asztalnál el is fogyasztották.
A pacalpörkölt hozzávalói és elkészítése:
2 kg pacal, 1 kg lapocka, 4 db vöröshagyma, 4 gr fokhagyma, 2 db zöldpaprika, kevés erős paprika, kömény, só, bors, borsikafű, őrölt pirospaprika, majoránna.
A megtisztított pacalt feltesszük főzni, mint a kocsonyát, s főzés közben újból átmossuk, felszeleteljük és a bográcsba rakjuk a fűszerekkel. A lapockából külön edényben pörköltet készítettek, s amikor megfőtt hozzáöntötték a pacalhoz, és az egészet összeforralták.
Ostoros rétes hozzávalói és elkészítése:
90 dkg liszt, 3 kanál étolaj, 5 db tojás sárgája, csipet só, 5 dl tej, 6-7 dkg élesztő, 6 ek kristálycukor.
A cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, a lisztet dagasztótálba szitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, az olajat, a langyos tejet, a tojássárgáját, a sót és jól bedagasztjuk. Duplájára kelesztjük, és 12 cipót készítünk belőle.
A krém hozzávalói:
30 dkg margarin, 30 dkg porcukor, 4-5 ek kakaópor. Ezeket habosra keverjük.
A cipókat téglalap alakúra kisodorjuk, 1 kanál krémet rákenünk, és feltekerjük, mint a piskótatekercset. Ezután 3 db-ból 1 fonatot készítünk, és a tetejét étolajos tojássárgával megkenjük. Meghinthetjük durvára vágott dióval is. 1 órát pihentetjük a tepsiben, majd 180 fokra előmelegített sütőben 35-40 percig szép pirosra kisütjük.
Sós stangli hozzávalói és elkészítése:
1 kg liszt, 2 dl étolaj, só, 0,5 l tej, élesztő.
A tejet meglangyosítjuk és feloldjuk benne az élesztőt. A hozzávalókat összedagasztjuk, 8 cipóra osztjuk és kelesztjük. Ha megkelt, kisodorjuk, cikkekre vágjuk, zsírral megkenjük és kifli alakúra felsodorjuk. A tetejét sóval, köménnyel, vagy sajttal megszórjuk. Még kelesztjük és 175 fokon arany színűre sütjük.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. október 24-ei számában)