Milyen növények illenek az ablakpárkányra?

facebook megosztás

Sokan vagyunk impulzusvásárlók: meglátunk egy szép zöld vagy virágos szobanövényt és megvesszük, mondván, otthon találunk majd neki helyet. De mi hová illik – az élettani szükségleteit tekintve?

Mert az érthető, ha a fürdőszobában jól néz ki egy páfrány, ami a szerencsés véletlennek köszönhetően pont szereti a párát, de mi van akkor, ha valaki anyósnyelvet tenne a kád mellé, vagy kavicskaktuszt a zuhany ablakába, amiknek se a túlzott pára, se a sok víz, és pláne a forró gőz nem esik jól?

Nos, akkor a növények elkezdik rosszul érezni magukat, aztán megbetegednek, a sok víztől elrothad a gyökerük. De ugyanígy járnak azok a növények is, amelyek napimádók, de mi sötét helyre tesszük őket, mert ott van üres helyünk, vagy épp ott akarjuk velük feldobni az egyébként komor enteriőrt.

Fontos, hogy mindig vegyük figyelembe, melyik ablakunk milyen fekvésű, mennyi napfény jut be rajta, mennyire huzatos, hűvös vagy meleg az a hely, ahová a növényeket tenni akarjuk, és hol vannak a radiátorok, mennyire tűz közvetlenül a nap az ablakra.

Az alábbiakban felsoroljuk, melyik növénynek melyik fekvésű ablak lehet ideális:

Délre és délnyugatra néző ablakok

Az ilyen ablakokon többnyire erős, közvetlen napfény jut be, ami jó lehet a meleget és a sok napfényt kedvelő növények számára. Más növények számára azonban kellemetlen, sőt ártó hatású lehet. A napsütötte ablakok ideális helynek számítanak a pozsgások és a kaktuszok, például az aloe vera, az agávé vagy a hájvirág (Crassula) számára.

Északra néző ablakok

Az ilyen ablakokon át kevesebb közvetlen napfény jut a szobába, ezért ide árnyéktűrő növényeket célszerű tenni. Itt jól érzi magát a hegyes csúcsú futóka, amely az anyósnyelvhez hasonlóan képes megkötni a levegőben lévő káros anyagokat, vagy a könnyezőpálma, de ennél elegendő helyre is szükség van (például egy nagyobb, stabil virágállványra az ablak mellett), mert ez idővel hatalmasra nőhet.

Tehetünk ide pöttyös begóniát is, hiszen látványos, fehér foltos leveleivel nagyon jól mutat az amúgy árnyékos ablakban, és a zamiopálma is csodásan fest az ilyen ablakpárkányokon – és jól is érzi magát.

Keletre és nyugatra néző ablakok

Az ilyen fekvésű ablakok a reggeli vagy a délutáni órákban kapnak általában közvetett napfényt, ezért ide kaktuszokat, vagy buzogányfát érdemes tenni, hiszen ezek jól érzik magukat az ilyen helyeken, ráadásul egymás mellett is jól mutatnak.

Páratartalom és a huzat

A fűtőtestek mindig problémát jelentenek – legalábbis, a növények szempontjából, mert a közelben felfelé áradó meleg kiszáríthatja a földjüket. A huzat sem tesz nekik jót, megviseli, megbetegítheti őket.

Az anyósnyelv és a zamiopálma kibírja az ilyen klímát, náluk inkább a túllocsolás jelenthet veszélyt. A megfelelő páratartalomra azonban minden növény esetében figyelni kell, és idővel vízzel kell lepermetezni, néhány hetente pedig vízzel lezuhanyozni őket, hogy a rájuk telepedő portól megszabadulhassanak és felfrissüljenek a téli hónapokban is.

agroforum.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.