Legendás természetvédő életét felelevenítő előadást láthattak a környezetvédők

facebook megosztás

Jane Goodall életét felelevenítő sétaszínháznak adott otthont pénteken délután a Halis István Városi Könyvtár és környéke. A legendás etológust Bohoczki Sára alakította az előadásban. 

A világ egyik legismertebb környezetvédője rengeteget tett a csimpánzok megmentéséért és megismeréséért az elmúlt évtizedekben, Pelsőczy Réka színdarabja az ő életének legfontosabb szakaszait igyekszik bejárni. A városi könyvtár a Jane Goodall Intézet „Roots and Shoots” pályázott arra, hogy vendégül lássa az előadást. 

- Nagyjából nyolc-tíz állomás van, a könyvtártól indulunk egészen a mozikertig, úgy sétálunk vissza a könyvtárig és magában a könyvtárban van a legutolsó állomás. Úgyhogy tényleg egy nagyon izgalmas sétáról van szó, ahol megismerhetjük Jane Goodall életének fontosabb állomásait - mondta el Benke Dániel, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosa. 

séta

A sétaszínház különböző jelenetei Jane Goodall életének egy-egy fontos stációját mutatják be, az Afrikába érkezéstől egészen napjainkig. Az etológust megformáló Bohoczki Sára szerint egy igazi példakép bőrébe bújhat egy-egy ilyen előadáson. 

- Amit kiemelkedőnek tartok az mindenképpen elsősorban az a fajta alázat, kitartás, ami jellemezte őt egész életében. Tulajdonképpen ő teljesen autodidaktaként és teljesen kívülállóként került be ebbe a világba, ezt én mindenképpen egy nagyon nagy dolognak tartom - tudtuk meg Bohoczki Sára, színésztől. 

Az intézet munkatársai szakmai konzultánsként vettek részt a darab elkészítésében. Az előadást általában Pesthidegkúton a Jane Goodall Tanösvényen játsszák, ám terveik szerint az ország több pontján is bemutatják majd. Nagykanizsán két alkalommal adták elő a darabot, előbb gyerekközönségnek, majd a felnőtteknek, a cél mindkét generáció esetében a figyelemfelhívás volt. 

- Teljesen más az, amikor itt beleélhetik magukat a gyerekek az afrikai dzsungel rejtelmeibe, csimpánzokkal találkozhatnak, illetve magával Jane Goodallal válthatnak pár szót is. Ez sokkal nagyobb, talán örökre szóló élményt is ad, mintha csak felolvasnánk nekik. Persze az is megmarad bennük, de így bevésődik a gyermekek szívébe, lelkébe ez a történet – fogalmazott Kádár András, a Jane Goodall Intézet főtitkára. 

Az előadás Jane Goodall két könyve, az „Amíg élek remélek” és „A remény könyve” alapján dolgozza fel a természetvédő életét.

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.