Így neveld a fügéd – Tanácsok Harcz Endrétől

facebook megosztás

A túlzott öntözéssel, a gyümölcsök le nem szedésével és a fajtaválasztással is sokan követnek el hibákat a fügéknél Harcz Endre szerint. A becsehelyi őstermelő számos megkeresést kap a gyümölcs problémái kapcsán, amiket az érdeklődők többsége a klímaváltozáshoz köt. 

Folyamatosan érkeznek az érdeklődő kommentek Harcz Endre közösségi oldalán, ami egyben a füge népszerűségét is jól jelzi. Mint azt a szakember hangsúlyozta: a növény gyors magyarországi elterjedését sokan a globális felmelegedéshez kötik, ez azonban teljes egészében nem állja meg a helyét. 

füge

– Ha a kertészetekben nem tudnánk ezeket a növényeket beszerezni, akkor hiába lenne globális felmelegedés, akkor sem tudnánk beszerezni ilyen növényt. Az internet és az árucikkek áramlása olyan sebességű, hogy ha valaki rájön, hogy ezt a növényt lehet szaporítani, akkor pár év alatt elterjed. A felmelegedés segíti a terjedést, hogy enyhe telek vannak, nem fagynak el, de ha lenne egy hideg tél és fagykárt szenvedne, akkor a kertészetbe bemennél, és ugyanúgy ültethetnél belőle. Ez is segíti a növény terjedését – árulta el őstermelő.

Az éghajlatváltozás kapcsán Harcz Endre megjegyezte: az 1870-es években még melegebb volt a nyár, mint most. Ami igazán problémát jelent az az, hogy két eső között több hét telik el, és még erre jön rá a 40 fok körüli maximum. Mindezek mellett is fontos tanács, hogy a 2 évesnél idősebb fügéket felesleges állandóan öntözni. 

– Mindenki azt mondja, hogy a füge szereti a vizet. Szereti a vizet, csak mi nem szeretjük, ha baromi nagyra nő. A gyümölcse kicsit hígabb lesz, felhígulnak a levek, nem lesz annyira finom. Leveses lesz, lédúsabb lesz a füge, a kártevők könnyebben mennek rá. Egy szárazságban lévő fügének a héja és a belső állaga szárazabb lesz, így nehezebben kezdi meg egy kártevő. Egy öntözött, lédús, tele vízzel lévő füge, arra sokkal könnyebben rámennek a kártevők – tudtuk meg Harcz Endrétől. 

A fajtaválasztás is kiemelten fontos a fügénél és az is, hogy a gyümölcsöt nem szabad a fán hagyni megerjedni. Harcz Endre további tanácsairól jövő hétfői magazinműsorunkban lesz szó. 

M-B.GY.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.