Idén is sikeres volt a lekvármustra - frissítve!
75 mintát neveztek a miklósfai lekvármustrára. A programot másodszor szervezték meg, a hagyományos kategóriában ezúttal egy noah finomság, míg a különlegeseknél egy almás-mákos társítás bizonyult a legjobbnak.
A Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület tavaly rendezte meg először, hagyományteremtő szándékkal a mustrát, akkor 86 minta került a zsűri elé. Idén valamivel kevesebb, 75 féle lekvárt neveztek be a versenybe, amelynek határozott célja van.
- A cél, hogy bebizonyítsuk, hogy a gyümölcsökből nem csak pálinkát és bort lehet készíteni, hanem lekvárt is, - ezzel is bevonva a helyi lányokat, asszonyokat a közösség életébe – mondta el Lajkó Mihály, a Miklósfai Közművelődési és Városszépítő Egyesület elnöke.
A tavalyi mezőnyhöz képest volt kis elmozdulás – fogalmazott az egyesület elnöke. Akkor ugyanis nagy fölénnyel nevezték be a különleges lekvárokat, míg az idén e szám 38 minta volt, köztük az áfonya szeder társítással vagy éppen a sütőtöklekvárral. A hagyományos finomságok megmérettetésében pedig 37 tétel vett részt. A zsűri tagjai abban egyetértettek: a minőség hatványozottan jobb volt az idén, de a két kategóriában más szempontoknak kellett megfelelni.
- A hagyományos lekvároknál íz, szín, illat, állag alapján volt a pontozás, a különlegeseknél hozzá jött egy felhasználhatóság. Tehát az adott lekvárt, akár a főzésnél, hogyan tudjuk beépíteni, hogyan tudjuk jól felhasználni – árulta el Tóth István zsűrielnök.
A hagyományos kiírásban Hajdu Szilárd noah szőlője végzett az élen, míg a különlegesek versenyét szintén a Hajdu Szilárd által készített almás-mákos lekvár nyerte.
75 mintát neveztek az idén a miklósfai lekvármustrára, melyet második alkalommal rendezett meg a helyi Közművelődési és Városszépítő Egyesület. A zsűri szerint az idén még jobb minőségű finomságok kerültek az asztalra.
Hagyományos és különleges kategóriában lehetett benevezni a mustrára, melyet a szervezők a kertbarátokkal karöltve azért rendeztek meg, hogy lássa a nagyközönség, gyümölcsből nem csak pálinkát és bort lehet készíteni. Nem utolsó sorban teret kívántak nyújtani az asszonyok, lányok tehetségének bemutatkozásának is. A hagyományos kategóriában a barack, a cseresznye, több szőlőfajta és társaik voltak jelen – de így is nagy feladat elé állították a készítők az ítészeket. A különlegességek között lehetett találkozni kivi lekvárral, csokis málnával vagy éppen mákos almával, de szedres áfonyával is.
V.A.
(Kép: Kanizsa Médiaház)