A tengerek urairól, a cápákról tudhattak meg többet a kanizsaiak

facebook megosztás

„Hogyan ne egyen meg a cápa – 30 év a cápák között” címmel tartott előadást Halász Károly búvár csütörtökön este a Halis István Városi Könyvtárban. A szakember segítségével a közönség számos érdekességet megtudhatott a porcos halak etológiájáról. 

A nagykanizsai származású búvár gyermekkora óta rajong a cápákért. Az állatok iránti szeretete miatt szaktársai a „cápasuttogó” becenevet adták neki, hiszen évtizedek óta kutatja ezeknek az állatoknak az etológiáját. Halász Károly, becenevén Karlo, számos előadást tartott már az évek során, ezekben saját történeteivel igyekszik megcáfolni azokat a negatív sztereotípiákat, amelyek a rendbe tartozó fajokat érték. 

- Én szeretném bemutatni a valóságot nekik, ami nem ez. Ezek a csodálatos állatok, egyáltalán nem veszélyesek ránk nézve. Mi nem vagyunk az ő természetes táplálékuk. Mi abszolút nem jelentünk rájuk veszélyt, csak nyilván bizonyos dolgokat nekünk is be kell tartani, viselkedésformákat velük szemben, tisztelni kell őket, és akkor nincs probléma szerintem – árulta el Halász Károly, búvároktató. 

halis

A városi könyvtárban mindig is fontos volt az állat- és környezetvédelemmel kapcsolatos programok lebonyolítása. A mostani prezentáció is hamar megtalálta a közönségét, amely megtöltötte az előadótermet. 

- Bevallom őszintén, hogy az elején izgultam, hogy nem túl speciális-e a téma. De hála istennek az embereket azért még mindig érdekli ez a különleges élőlény, a cápa, ami ugye az óceánokat és a tengereket leuralja. Úgyhogy úgy látom, hogy nagyon szép számú közönségnek tarthat előadást az előadónk - tudtuk meg Benke Dánieltől, a Halis István Városi Könyvtár könyvtárosától. 

Halász Károly elmondta, valamennyi nagytestű cápafajjal volt már lehetősége úszni, ám nem volt negatív tapasztalata. Szerinte a legfontosabb a bizalom kialakítása az állat és az ember között a balesetek elkerüléséért. 

K.T.

(Kép: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.