Továbbra sem ritka az erdei állatok látványa a városokban

facebook megosztás

Továbbra sem számítanak ritkának a lakott területeken megjelenő vadak. Leggyakrabban rókával, vaddisznóval, de akár szarvassal is találkozhatunk nem csak a falvakban, de a városokban is. Főként élelemszerzés céljából merészkednek az ember közelébe, ha azonban beteg, szokatlanul viselkedő állattal találkozunk, minden esetben értesíteni kell a hatóságokat.

A vadak lakott területen való észlelése a létszámsűrűségük növekedésének köszönhetően egyre gyakoribb – említette Góber Zoltán. Az urbanizáció, az emberlakta területek terjeszkedése miatt egyre kisebb lesz a vadon élő állatok élettere. Ugyan a vadak általában kerülik az emberi jelenlétet, különös esetekben mégis szembetalálkozhatunk velük. 

- Vannak olyan betegségek, amikor megszűnik ez a természetes ösztön és az embertől való félelem, vagy éppen olyan fiatal az egyed és még nem tanulta meg úgymond az életnek a nagy szabályait és még kíváncsiságból, esetleg táplálékszerzés céljából rászokik az emberlakta környezetnek a látogatására. Nagyon sokszor hallunk olyat, hogy róka jár be, ragadozó jár be, nyest költözik be. Nyilván ezek a kis ragadozók gyakori vendégek főleg egy erdő környezetben, illetve olyan környezetben, ahol zöld környezet van a lakott terület mellett. Nagyon sokszor sajnos a helytelen hulladéktárolás miatt egy könnyű táplálékforrást találnak az emberlakta környezet mellett és ott próbálnak meg táplálkozni – árulta el Góber Zoltán, az Erdészeti Dolgozók Vadásztársaságának elnöke. 

város

Góber Zoltán elárulta, a szokatlanul meleg és száraz nyár szerencsére nem viselte meg a vadállományt, hiszen a zalai erdőkben nem volt hiány sem élelem, sem ivóvíz tekintetében. A veszettségtől ugyan Magyarországon nem kell tartani, de a beteg és legyengült vaddal való találkozás egyre gyakoribb a térségünkben.

- Ezek nagyon sokszor nem tudnak az ember elől elmenekülni. Nagyon sokszor olyan időszakban jelennek meg, amikor már nem szabadna szem előtt lenniük, tehát nem a normál, táplálkozási időszakban, sötétes után, hanem a betegség miatt, lázas állapot, legyengültség miatt kint maradnak, az út szélén, egy kiskertben vagy közel a házakhoz, és akkor már nem menekülnek az ember elől. Tehát általában ilyen bejelentéseket kapunk főként a lakosság részéről - tudtuk meg Góber Zoltántól. 

Az elnök kiemelte, ha bárki sérültnek, betegnek látszó vaddal találkozik, ne közelítse meg, hanem egyből jelentse a hatóságoknak, akik értesítik az adott terület illetékes vadászatra jogosult szakembereit.

SZ.F.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.