Tintásüveg a Medgyaszayban – Petőfi Sándor bonyolult szerelmi életét dolgozza fel a színdarab

facebook megosztás

A Tintásüveg című színművet tekinthették meg a nagykanizsai Petőfi Klub jóvoltából az érdeklődők csütörtök délelőtt a Medgyaszay Házban. Az Imre Sándor Szeretetszínház és SzínMűhely előadása Petőfi Sándor bonyolult szerelmi életét dolgozza fel.

Az Imre Sándor Szeretetszínház és Színműhely fogyatékkal élő és hátrányos helyzetű fiatalokkal is foglalkozik, ami azért különleges, mert integrált, így a színpadon mindenki eggyé válik. Eltűnnek a különbségek, a színpadon kollégák vannak és barátok – mondta el a társulatról Gyenese Szulamit színész tanuló. 

  • Nagyon érdekes, mert más dinamikával működik, mint egy olyan színház, ami nem foglalkoztat sérülteket. A munkafolyamatok sokkal mobilisabbak, érzékenyek, nagyon megjelenik bennük a szeretet. Sokan azt hiszik, ha sérültekkel játszik az ember, hatalmas nagyban kell megjelenni, kompenzálni kell őket a színpadon, de ez nem igaz. Akkor jelenik meg igazán az az őszinte szeretet a sérültekben, ha hagyjuk, hogy kibontakozzon és megtörténjen az a munkafolyamat – mondta el Gyenese Szulamit színész tanuló.


A darabban Petőfi Sándor múzsáival és régi szerelmeivel is lehetett találkozni, a költőt Kovács Dominik Róbert alakította.

  • Először fel sem fogtam nagyon ennek a súlyát, - nem azt, hogy én leszek Petőfi Sándor, hanem a súlyát. Mert én színiiskolákba jártam, és az iskolai megemlékezéseken sokszor kellett a költő bőrébe bújva elmondani az egyik versét, az emberre ez így ráragad egy idő után. De ahogy jobban belementünk, és én is elkezdtem utánaolvasgatni a dolgoknak, egyre inkább belemerültem, legalábbis igyekeztem belemerülni Petőfi személyiségébe, karakterébe, már amennyit tudhatunk róla. Ő egy nagyon összetett személyisége volt a magyar irodalomnak, egy nagyon rejtelmes alakja – fogalmazott Kovács Dominik Róbert színész. 

A darabban Petőfi múzsája, Szendrey Júlia mellett megjelenik Csapó Etelka, valamint Prielle Kornélia, de feltűnik Vörösmarty Mihály is. A Bartokos Tamás által rendezett színműről bővebben lesz szó kulturális magazinunk későbbi adásában. 

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.