Sütős szilva, különleges füge és savanyúság

facebook megosztás

Jöhet az ősz, a tél, szinte roskadoznak a polcok a sokféle lekvártól, befőttől, savanyúságtól Bocskor Edináék szabadhegyi otthonának éléskamrájában.

A szilvalekvár hozzávalói:

2 kg szilva, 20 dkg kristálycukor, 1 tk fahéj, 1 evőkanál 20%-os ecet.

Elkészítése:

A szilvákat megmossuk, kimagozzuk, a tepsi alján az ecetet eloszlatjuk. A szilvákat héjukkal lefelé sorba rakjuk, majd a cukrot hozzáadjuk. 150 fokra előmelegített sütőbe tesszük, és 2 óra sütés után a fahéjjal megszórjuk, majd további 2-3 órán át sütjük, míg be nem sűrűsödik. Végül sterilizált üvegekbe merjük, celofánnal és tetővel lefedjük. Az üvegeket 5 percre fejre állítjuk, majd takarókkal dunsztba tesszük, és 1-2 napig hűlni hagyjuk.

A különleges fügelekvár hozzávalói:

2 kg füge, 1 kg cukor, 2 db bio citrom, 1 tk fahéj és gyömbér, 3 gr vaníliapor.

Elkészítése:

Az érett fügéket megmossuk, a végüket levágjuk. Feldaraboljuk, majd egy nagyobb lábosba tesszük. Hozzáadjuk a cukrot, a fahéjat, a gyömbért és a vaníliaport. Belereszeljük a citromok héját, majd a kifacsart levüket is hozzáadjuk. Egy órán keresztül állni hagyjuk, közben többször megkeverjük. Utána felforraljuk és alacsony lángon, fedő nélkül egy órán át főzzük. Akkor jó a lekvárunk, ha sűrű és ragadós. Ha nem szeretnénk, hogy darabos legyen, botmixerrel pépesítsük. Sterilizált üvegekbe merjük, celofánnal és tetővel lezárjuk. Az üvegeket 5 percig fejre állítjuk, utána takarókkal kibélelt dunsztba tesszük, majd 1-2 napig hűlni hagyjuk.

A savanyúság hozzávalói:

4 l víz, fél l 20%-os ecet, 50 dkg cukor, 20 dkg só, 1 ek szalicil, 1 tk borkénpor, kapor, egész bors, mustármag, koriandermag, szegfűszeg, babérlevél.

Elkészítése:

A sterilizált üvegek aljára kaprot teszünk, az eltenni kívánt zöldségeket megmossuk, majd az üvegekbe szorosan egymás mellé rendezzük. A vizet felforraljuk az ecettel, a cukorral és a sóval, majd kihűtjük. Az üvegek tetejére rászórjuk a fűszereket, és az 1 késhegynyi borkénport és szalicilt. A már kihűlt ecetes lét a zöldségekre merjük, majd celofánnal és csavaros fedővel lefedjük az üvegeket.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. szeptember 11-ei számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.