A vásárlók szerint hatással volt a zöldségekre a koraérés

facebook megosztás

Érezni lehetett a kiemelkedő nyári és kora őszi meleg hatását a zöldségek és a gyümölcsök minőségén az általunk megkérdezett nagykanizsaiak szerint. A szélsőséges időjárás miatt az áruk idén jóval korábban kerültek ki a standokra.

A növekvő hőmérséklet miatt már áprilisban tapasztalni lehetett a koraérési folyamatot a zöldségeknél és gyümölcsöknél. Nyáron hetekig nem esett az eső, emiatt pedig a kevésbé vízigényes növények hamarabb leszedhetők lettek. A folyamat eredményeként szinte minden zöldséget és gyümölcsöt előbb lehetett vásárolni, többeknek ez problémát okozott.

- Majdnem mindenről lekéstem, ahogyan régen az évek során ezt úgy megszoktuk, körülbelül egy hónappal előbb kellett volna jönnünk mindenért. Mindent az utolsó pillanatban tudtam beszerezni, most már okosabb vagyok, mert most már tudom, hogy mit kaphatok a piacon. Most már hiába jövök olyan dologért, ami lehet, hogy egy évvel ezelőtt volt még ilyenkor - mondta el Hóbor Sándorné. 

A vízigényesebb zöldségek, például a paprika és a paradicsom termesztése több munkával járt, ám volt olyan vásárló, aki szerint így is jóval kisebb lett egy-egy termés mérete.

gyümölcs

- Ez meglátszik az árukon is, hogy tulajdonképpen szárazság volt és minden elszárad - tudtuk meg Gyimesi Józseftől. 

A szárazság mellett ezen a nyáron a rovarok is több kárt tettek a termésben, mint a korábbi években.

- A méhecskék és a darazsak, azok nagyon megtámadták a gyümölcsöket. A zöldségek pedig a sok szárazság miatt eléggé hitványak. Azért mondom ezt, mert nekünk is van telkünk és ha nem volt öntözve, nagyon hitvány volt - árulta el Körhöcz Mihályné. 

A stábunknak nyilatkozó kanizsaiak egyetértettek abban, hogy a koraérés mellett az áremelkedés is problémát okoz a vásárlóknak. A zöldség- és gyümölcsszezonról bővebb véleményeket hallhattak a Megkérdeztük legutóbbi adásában.

K.T.

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.