A szüretet ünnepelték a rigyáciak

facebook megosztás

Szüreti mulatság helyszíne volt szombaton Rigyác. A tradicionális rendezvény programjában felvonulás, főzőverseny és esti bál is szerepelt.

A mulatság hivatalos programja a köszöntőkkel kezdődött, majd a kisbíró kihirdette a rendezvényt, Horváth Gábor atya pedig megáldotta a résztvevőket. Rigyácon folyamatosan rendeznek a népi kultúrát ápoló eseményeket, a szüreti felvonulásnak is komoly hagyománya van a településen. A menetben több tucatnyian vettek részt, hogy lovaskocsikon, traktorokon vagy kisteherautók platóján járják be a község utcáit, miközben közösen szórakoznak.

szüret

- A rigyáci kistelepülés nagyon ügyel arra, hogy a hagyományokat őrizzék. Nem olyan régen búcsú is volt, ami már a falvakban kihalt. Itt viszont nagyon fontosnak tartják, hogy azt is megtartsák. A szüreti felvonulás pedig szintén része a hagyományőrzésnek - mondta el Kovácsné Deák Erzsébet, Rigyác Község közművelődési munkatársa.

Az önkormányzat célja, hogy bevonják a helyi iskolásokat is a programba, a fiatal generáció tagjai örömmel vettek részt az eseményen, osztottak bort és harapnivalót a járókelőknek és utaztak a felvonulással.

- Kevés fiatal van, de ahányan vannak, próbálunk összefogni és próbáljuk összetartani az egész közösséget és segíteni rajta – tudtuk meg Kovács Alextől. 

A programban főzőverseny is szerepelt, ahol a helyi és környékbeli csapatok is próbára tehették tudásukat. A stábunknak nyilatkozó társaság tagjai évek óta közösen szerepelnek a különböző megmérettetéseken, ezúttal dödöllét és pörköltet készítettek.

- Igazából itt csak a részvétel a fontos, de amúgy tavaly megnyertük a főzőversenyt, de a legfontosabb a részvétel. Bennünket nem érdekel a nyeremény és a verseny - szögezte le Pilhoffer Attila.

Az idei főzőversenyre rekordszámú, tíz csapat adta le a nevezését. A rigyáci szüreti mulatságról bővebb összeállítást láthatnak egy későbbi magazinműsorunkban.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.