„A kivonulások, a szivárvány vs. Putyin, na és a csöcsörészés" – Közgyűlési visszatekintő 2019-2024

facebook megosztás

Egy ciklust összefoglalni, még akkor is embert próbáló feladat lenne, ha különösebb események nélkül telt volna le a 2019 októberétől íródó 5 év. Hát még így: ügyvezetőváltások, alpolgármesteri huzavona, pandémia, Sberbank-csőd. Ezen összeállítás próbált azokra a vitákra koncentrálni, amelyek a legnagyobbat szóltak a Vasemberházban. De előre exkuzálni kell magunkat, hiszen akadt bőven olyan pont is, ami ugyan akár meg is érdemelte volna, de a terjedelmi korlátok miatt, végül nem fért be.

Kezdjük rögtön a kimaradókkal: nagyot futott több közösségi oldalon Balogh László polgármester „Ki a magyar” című felszólalása. Azt aligha veheti el bárki a leköszönő polgármestertől, hogy memoriterekben nem áll rosszul, így nem egy elszólás köré kívántuk e cikket felhúzni. Szintén egy kisebb novellát lehetett volna írni arról, amit, mint a Vízmű igazgatója, Cziráki László kapott, azonban ő azóta már Fejérvíz Zrt-nél tevékenykedik.

Rengeteg alkalommal lett említve Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő és a közmeghallgatások során több Ferinc Jenő show-t is láthattak a Kanizsa TV nézői. De inkább azok felszólalásaira, csörtéire koncentráltunk, akik testileg is rendszeres részvevői voltak a közgyűléseknek.

Rögtön berúgták az ajtót, avagy náci párhuzamot vonni sosem szerencsés 

2019 novemberét írtunk, amikor az ÉVE-frakció szavazataival a közgyűlés a tizenegy önkormányzati cégből nyolcnál leváltotta a cégvezetőket. Azokban az időkben Bizzer András és Balogh László is adott még interjút a Kanizsa Médiaháznak. A későbbi alpolgármester hozta párhuzamként az 1934. június 30. és július 2. közötti politikai gyilkosságsorozatot a Kanizsán történtekkel, alighanem azóta ő is megbánta – legalábbis reméljük…– ezt a nyilatkozatot. Pláne, hogy már akkor is elmondta Balogh László, hogy „tízmilliókat kell majd a végkielégítésekre költeni”, hiszen az ÉVE nem várta meg a szerződések lejárását. Ergo, a távozók még a Fidesz szerint is kárpótolva lettek, erre egyébként a 2024-es Partizán-interjúban Horváth Jácint is utalt. Ő azt mondta, hogy szakmai döntéseket hoztak, és senkinek nem maradt adós a városvezetés. Az ÉVE kinevezettjei közül azóta Szirtes Balázs nincs már a Rehab élén, Tar Mihályt a rendkívüli jogrend napjaiban Balogh László leváltotta a Médiaháznál, de két hónappal később aztán visszakerült a posztjára, míg a fent említett Cziráki László maga kérte szerződése felbontását a Vízműnél.

Ha nincs pogácsa, van kivonulás

Nagyon finom kávéval várják a közgyűléseken a városatyákat, amihez többségében, különböző ízesítésben, pogácsa is társul. Viszont, ha csak kávé van, akkor ott valami történni fog – ezt az elmúlt 5 évben 3 kivonulás is igazolta. Először 2020 februárjában élt ezzel a megoldással a kormányoldal, akkor a polgármester jogköreinek megvonása kapcsán Bizzer András nehezményezte, hogy „minden 200 ezer forint feletti hivatali beruházásról egy MSZP-s és egy DK-s politikus dönthet a jövőben”. Erre bejelentette: a Fidesz-frakció elhagyja a közgyűlést. 10 perccel később visszajöttek a tagok, de ebben a vitában nehezményezte a hivatali autó kérdését is Bizzer, miszerint: hogy várja el az ÉVE-frakció, hogy a polgármester komoly ügyekben tárgyaljon Budapesten, ha visszavonja a polgármesteri autó használatát. Erre jött egy válasz: menjen vonattal. Később az ÉVE visszavonta azt, hogy megtiltaná Balogh Lászlónak a „céges kocsit”. 2022 márciusában is volt hasonló történés. Abban a hónapban négyszer(!) találkoztak a felek, másodikán, a Sberbank-csődtől indult a dömping, tizedikén jött a költségvetés, huszonegyedikén a Város Napja, huszonharmadikán pedig a Fidesz-frakció performansza. Akkor Balogh László köszöntőjében elmondta: semmi sem indokolja, hogy 2 nap után ismét soron kívüli közgyűlést kelljen tartani, ezért kivonultak.

2022 júniusában Károlyi Attilának volt egy egyszemélyes kivonulása is – akkor Radics Bálint ült fel nagyon erősen az országos politikai vonalra. Már az ülés beköszönésénél úgy kezdett, hogy szerinte a jobbikos politikusok populista hozzászólásait az indokolja, hogy nem tudják, mi lesz a főnökükkel. (Jakab Péter lehetséges lemondásáról azokban a napokban jöttek az első hírek – a szerk) Radics aztán rátett még egy lapáttal: Szerinte senki nem gondolhatja komolyan, hogy az ÉVE vezetése mellett a kormány támogatni fogja a kanizsai fejlesztési listát, hiszen „fönt nem olyan emberek ülnek, mint itt…” Ezt Fodor Csaba kérte ki először, majd Schauta Marcell felszólította a polgármestert, hogy intse rendre Radicsot. A miklósfai képviselő azonban ütötte a vasat. A következő felszólalásában kitért arra, hogy az akkori háborús helyzet sem indokolta az előterjesztést. Ezt a mondatot Károlyi Attila úgy minősítette: ez jó válasz Murakeresztúron a Jancsi bácsinak, de nem a közgyűlésen. Majd kivonult a teremből.

Aztán 2023 februárjában ismét a Fidesz húzta meg ezt az arra már nem is váratlan formulát. A vita itt a balliberálisozáson futott a csúcsra, ugyanis Bizzer András azt mondta, egy 80 milliós hibát kell kijavítani, amit a balliberális ÉVE-frakció követett el. Fodor Csaba válaszolt először, ő úgy fogalmazott: sok mindent hallott már, de ekkora hazugságot, mint amit a polgármester és Bizzer András, aki magát alpolgármesternek hívatja, mondott, ekkorát még nem. Majd Gábris Jácint kérte ki magának a balliberális jelzőt. Míg Horváth Jácint azt mondta, ő vállalja a baloldaliságát, de ha a Fidesz minősít, akkor putyinista-frakciónak fogja hívni a Fidesz-frakciót. Erre Szabó Szilárd mikrofonon kívül szólt oda: Polgármester úr, itt a vége! Majd elkezdett pakolni.

Kell, mint a vasemberházi hangulatnak egy Bizzer András felszólalás

Akadtak azért olyan pillanatok is ebben az 5 évben, amikor némileg csöndesen folyt a munka a Vasemberházban. Ezeket a perceket zömében egy Bizzer András felszólalás és egy Fodor Csaba viszontválasz szakította meg. 2021 novemberében a belvárosi közlekedés javítását kérte számon az ÉVE-frakción Bizzer, ahogy fogalmazott, az ÉVE felébredt Csipkerózsika-álmából, s most 20 millió forintot akar elkölteni olyan tanulmányokra, amelyek valószínűleg semmilyen eredményt nem hoznak. A kellően éles reflektálás sem maradt el. Bocsásson meg Bizzer képviselő úr, volt már orvosnál? – tette fel a kérdést Fodor Csaba. Aztán a Városfejlesztő kapcsán jött elő, hogy a korábbi vezető hibája súlyos milliókba került a városnak. A Fidesz-frakció védte a mundért, Bizzer András kiemelte, a korábbi pályázat rosszul lett kiírva. Fodor odavágta, „de ki fizette a révészt?” Bizzer akkor úgy látta, Fodor ferdít, mert a korábbi dokumentumokat fel tudta használni Czirákiné a sikeres pályázathoz. Fodor Csaba aztán kétszer is odaszólt Bizzer Andrásnak: „az Úr lemaradt”!

2024 áprilisában pedig az alpolgármester az 588 milliós támogatás szerinte el nem költött 80 milliós kamatját tette szóvá, amire Fodor Csaba reagált így: „Drágaszívem”, mondja már meg, hogy mi nem valósult meg az 588 milliós listából? A kamatelköltésről pedig fogalma sincs az alpolgármesternek, hiszen csak beült a székbe „csöcsörészni”.

A Czirákik sérelmei

Cziráki Lászlót némileg már érintettük, de ha az ő említései kapcsán egy leendő novellát helyeztünk kilátásba, akkor a felesége megszólításai kitennének egy vaskos regényt. A helyi Fidesznek ugyanis rendre gondja volt/van a városi cégekkel, de a képzeletbeli dobogójuk első fokán a Városfejlesztő áll. A kft-t és vezetőjét, Czirákinét ért kritikák szinte mindig előjöttek, de még így is meglepő volt, amikor Balogh László polgármester egy nem szakmai megjegyzést is beemelt a közgyűlésbe 2023 októberében. „7 és félmillió forinttal emelték a támogatását a Városfejlesztőnek, ha rosszmájú lennék, azt is mondhatnám, s kérem, ezt a szükséges humornak vegyék, hogy Fodor úr és az ügyvezető a spanyolországi kirándulás alatt döntötte ezt el” – ez volt az a mondat Balogh Lászlótól, amivel egy barcelonai, fejlesztési projekt kapcsán tett utazást állított be, mondhatni „nem etikus” találkozónak Czirákiné és Fodor Csaba között. Aligha kell ezt mondani: Czirákiné és Fodor Csaba nem vette mindezt humornak. Mind az ÉVE frakcióvezetője, mind Horváth Jácint a közgyűlési felszólalásukban a büntetőfeljelentést helyezték kilátásba.

MIKÓ-BARÁTH György

fotó: Kanizsa Médiaház archív

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. szeptember 11-ei számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.