Sült paradicsom céklával, bazsalikommal és tepsis krumpli darált hússal
Az évnek ebben az időszakában már van a kertünkben minden, ami ehhez a gyors vacsorához kell – mondta Szalai Ottó. – Nem lehet elmondani, mennyivel finomabb minden, ha nem a boltban vesszük, hanem frissen, a kertből leszedve készíthetjük el. Szerencsésnek érezzük magunkat, hogy nekünk ez megadatik. A gyerekek is szeretik, így 1 nagy tepsivel szinte nem is elég.
Recept 4-5 főre:
6 db nagyobb paradicsom, 4 db cékla, kakukkfű, bazsalikom (zöld és lila), só, bors, olívaolaj.
Elkészítése:
A megmosott paradicsomok csúcsát levágom, hogy legyen egy kis talpa, majd félbevágom. Nagy tepsibe sütőpapírt teszek és olívaolajjal kissé meglocsolom. A paradicsomokat keresztben félbe vágom és a tepsibe teszem. Sózom, borsozom ízlés szerint.
A céklákat kisebb kockákra vágom. Tálba teszem, olívaolajjal meglocsolom, sózom, borsozom, 2 nagyobb csipet barnacukorral megszórom. Jól átforgatom, majd hagyom 10 percet pihenni.
A céklát a paradicsomok köré elterítem. A kakukkfüvet kicsit összevágom, és megszórom vele a zöldségeket. A bazsalikomot levelekre szedve bőségesen elterítem a paradicsomokon. 185 ℃-on 30 percig sütöm, amíg a cékla még roppanós marad, és leszedem róla az elszáradt bazsalikomokat. Végül tányérra teszek néhány paradicsomot és céklát, majd friss bazsalikomot rakok mellé.
Tepsis krumpli darált hússal (5 főre)
Hozzávalók:
1 kg krumpli, 3 fej hagyma, 10 dkg szalonna, 30 dkg darált hús, 3 gr fokhagyma, 6 tojás, tejföl, reszelt sajt, só, bors, kakukkfű, rozmaring, metélőhagyma.
Elkészítése:
Az újkrumplit kisebb darabokra felkockázom, bő vízben, félkeményre főzöm. A tojásokat is betettem a krumpli mellé főzni, így egy fazékban az is elkészült. Serpenyőben a hagymát zsírban megpirítom, melléteszem a fokhagymát, majd a darált húst. Készre pirítom, sózom, borsozom, én BBQ szószt is szoktam mellé nyomni. Közepes tepsit kizsírozok, majd a lecsöpögtetett krumplit elrendezem az alján. A tojásokat hosszában 4 felé vágom. A krumplira a darált húst egyenletesen elterítem, majd rárakom a tojásgerezdeket. Rárakom a kakukkfű ágakat, rozmaringot, apróra vágott metélőhagymát. Tejföllel beterítem, reszelt sajttal megszórom. 180 ℃-on kb 20-25 percig sütöm, majd felső grillen még rápirítok 2-3 percet.
BAKONYI Erzsébet
(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. augusztus 14-ei számában)