Nyárias, polgári viselet lett a hónap műtárgya

facebook megosztás

Az 1910-es évekből származó női nyári viselet lett a hónap műtárgya júliusban a Thúry György Múzeumban. A kiállított kollekció, amely egy-egy nyári tüll- és szalmakalapból áll, Révffy Zoltánné Skublics Irén tulajdona volt a múlt században.

A kalap viselése az 1880-as években kezdett elterjedni a nők körében és az emancipáció egyik fontos állomásának számított. A korabeli etikett szerint az úrihölgyeknek az időjárástól függetlenül sem szabadott kalap, kesztyű és napernyő nélkül az utcára kilépniük. A fejfedők mérete az évtizedek alatt egyre nagyobb lett, amelyek karimáit szalagcsokrokkal, tollakkal, virágokkal, sőt adott esetben gyümölcsökkel és kitömött madarakkal is díszítettek és nagyméretű kalptűkkel erősítettek a hajukhoz. A múzeumban kiállított kalapok minőségi munkának számítottak az I. világháború előtti időszakban, és a mai napig jó állapotban vannak.

hónap

- Picit azért érezzük már rajtuk ezt a 110 évet, a tüllkalapnak a színén is. Egy nagyon kis finom, ekrüszínű tüllkalap, kis hímzett pettyekkel díszítve. Hiányzik a díszítésük, de van olyan florentinkalapunk is, aminek még gyönyörűen megvan a virágdísze. Ennek a két kalapnak csak ez a pici sodrott szalagdísze van meg. A gyönyörű szalmakalapnak is hiányzik, de megvan a kis csonkja, tehát biztos, hogy ezt is vagy virág vagy valamilyen szalagcsokor díszítette – árulta el Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa. 

A kalapokat az egykori tulajdonos fia, Révffy Andor, az egykori bíró ajándékozta a múzeumnak 1969-ben. A polgári családtól számos – köztük több korábban is bemutatott – ruhadarab került a közgyűjteménybe.

- Bőven lehet mondani, hogy 100-150 darab került be. A legapróbbtól az estélyi ruhákig, a kalapoktól a kalaptűkig, a férfi nyakkendőktől a klakk-kalapokig, a férfidivatnak az 1890-es évektől a ’10-es, ’20-as évekig szinte minden árnyalatát bemutatja ez a gyűjtemény - tette hozzá Kunics Zsuzsanna. 

Révffy Zoltánné Skublics Irén kalapjainak többsége Pesten és Bécsben készült. A hónap műtárgyáról és az 1910-es évek divatjáról bővebb beszélgetést hallhatnak mai Napi Kanizsa című műsorunkban.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.