Idén is színes műsorral ünnepelték a Magdolna-napot Bacónak-hegyen

facebook megosztás

Magdolna napja alkalmából tartottak szentmisét és búcsút vasárnap Bacónak-hegyen. A kulturális műsor részeként Szvorák Katalin népdalénekes, valamint a Gyöngyvirág Tánccsoport szórakoztatta az összegyűlteket.

Évszázados hagyománynak számít a Magdolna-napi búcsú a hegyen, a program a vallásos megemlékezés mellett fontos közösségépítő feladatot is teljesít. A Bacónak-hegyért Alapítvány mintegy 15 éve végzi a tevékenységét, ami a külterület fejlesztése mellett a közösségteremtésre is irányul.

- Minden évben a Magdolna-naphoz kötve, ami ugye július 22-én van, a rákövetkező vasárnapra szoktuk ezeket a bizonyos közösségteremtő rendezvényeket megtartani, 2009 óta minden évben. Ez kibővült őszi és tavaszi rendezvényekkel és továbbra is szeretnénk, ha ilyen nagy számú közönség látogatna ide hozzánk – mondta el Fábián Lászlóné, a Bacónak-hegyért Alapítvány elnöke.

A szentmise utáni, hagyományos komolyzenei koncertre idén Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas népdalénekest kérték fel a szervezők, aki a délután folyamán Hazagondolás című lemezéről válogatott. A repertoárban szerepeltek jelesnapi, betyár-, valamint szerelmes dalok is. A művész úgy tapasztalja, a mai embernek is különösen fontos a népdal, valamint a közös éneklés.

- Az éneklés, a népdal a léleknek nagyon fontos. Mert megnyugtat, gyógyít bennünket, ezt most már az orvosok is belátják, hogy sejtünkig hatol az éneklés, a rezgés. A rezgés maga az éneklés és átmossa a sejteket. Én ilyenkor teljesen fel vagyok villanyozódva, nemhogy elfáradok egy óra után, pedig ténylég csak egy hangszer szólal meg, a legősibb hangszerünk, a legérzékenyebb hangszerünk. A dalban mindenről tudunk énekelni, fájdalomról, örömről, gyászról, mindent ki tudunk énekelni, és ez gyógyít bennünket – árulta el Szvorák Katalin népdalénekes. 

dal

Először csatlakozott a Gyöngyvirág Néptánccsoport is a fellépőkhöz. A nyugdíjasokból álló csapat különféle tájegységek táncaival készült a közösségi téren összegyűlteknek.

- Az egyik táncosunk idevalósi, és Magdolna is, ezért hívtak bennünket, nagyon nagy örömmel jöttünk, nagyon szeretünk táncolni és mindenhova megyünk, ahova hívnak – tudtuk meg Fenyőháziné Jakatics Margittól, a Gyöngyvirág Tánccsoport alapítójától. 

Az alapítvány elnöke hozzátette, a nagyrécsei önkormányzat eddig mindig támogatta a munkájukat, ezért remélik, hogy az októberben hivatalba lépő új polgármester is hasonlóan áll majd az ügyükhöz.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.