Hokker Tibor: Mi ügyek mentén szavazunk, nem pártpolitikai szempontok alapján

facebook megosztás

A választások utáni első közgyűlés nyitányaként, június 27-én vette át Nagykanizsa 13 megválasztott önkormányzati képviselője a megbízólevelét. A Vasemberházból akkor az egyik új szereplő, Hokker Tibor, a Mi Hazánk Mozgalom indulója hiányozott. Kedden, lapzártánk előtt néhány órával ő is megkapta a hivatalos okiratot.

Horváth Jácint, Nagykanizsa megválasztott polgármestere már 10 nappal korábban átvehette a megbízólevelét, a roma, a horvát és a német nemzetiségi képviselőkkel közösen. Az önkormányzati potentátoknak azonban akkor, egy kifogás miatt, erre még várniuk kellett. Az üggyel a Területi Választási Bizottság, majd a Kúria foglalkozott és csak a jogerős döntés után három nappal lehetett átadni a dokumentumokat. A június 9-i önkormányzati választásokon a tíz egyéni választókerületben hatot vitt el az ÉVE, így Gábris Jácint, Berta Krisztián, Károlyi Attila, Fodor Csaba, Schauta Marcell és Gondi Zoltán nyert egyéni mandátumot. A kormánypárti képviselők közül Radics Bálint, Szabó Szilárd, Dénes Sándor és Balogh László hozta a körzetét. A 8-6-1-es arány végül a kompenzációs lista eredményei alapján alakult ki. Az ÉVE oldaláról Bodó László, míg a Fidesz részéről, akárcsak 2019-ben, innen szerzett mandátumot Bizzer András. Szintén így került be Bata Hajnalka is a testületbe. Bata kapcsán még érdemes megjegyezni, hogy ő már az utóbbi években is aktív tagja volt a kanizsai Fidesz politikájának, hiszen a polgármester személyi titkáraként dolgozott. Az egyetlen női szereplő mellett Hokker Tibor lesz még elsőbálozó az októberben induló grémium életében. A Mi Hazánk Mozgalom helyi politikusának eddigi pályafutása kapcsán még a polgármesterjelölteket bemutató cikkünkben írtunk, hiszen ott is megmérettette magát, s végül a harmadik helyen zárt 1207 szavazattal. Mint azt még júniusban nyilatkozta lapunknak: negyedik éve él Zalában, vármegyénkbe eleinte a munaka hozta, hiszen párjával egy panziót vezetett Kehidakustányban. Ezt követően Zalacsányban vett egy házat, majd onnan költözött Tótszentmártonba, ahol jelenleg is él. Így az a nem túl gyakori jelenség állt be, hogy Hokker nem kanizsaiként ülhet be a Vasemberházba.

Az eredményt mind Hokker Tibor, mind pártja pozitívan fogadta, még úgy is, hogy a fő célt, miszerint a mérleg nyelve lehessen a voksolásokkor, nem sikerült elérni. – Meggyőződésem volt, hogy be fogok kerülni, hogy ez sikerülni fog. Főleg azért, mivel nagyon sok munkát beletettünk ebbe a választásba. Az ajánlásgyűjtések alkalmával olyan sok pozitív megerősítést kaptam, így ez az eredmény prognosztizálható volt. Azt sajnálom, hiszen csak néhány szavazaton múlt, hogy a Fidesz nem tudott még egy körzetet nyerni, úgy valóban a mérleg nyelve lehetett volna általam a Mi Hazánk Mozgalom Nagykanizsán és még nagyobb hatásfokkal lehetett volna a mindenki által tapasztalt, hogy finoman fogalmazzak, ellentéteket egyensúlyozni. De így is mindent meg fogok tenni ennek érdekében. A párt többi képviselője is gratulált, 27-én pontosan ezért nem tudtam jelen lenni. Aznap minden mi hazánkos képviselő letette esküjét a Szent Korona előtt. Ez szerintem, azon túl, hogy nekem nagyon felemelő érzés volt, a választói bizalmat is erősíti. Rendkívül pozitív volt a hangulat, hiszen június 9-én bizonyítottuk, hogy a második legerősebb ellenzéki párt lettünk, amit már mindenkinek figyelembe kell venni – mondta a megválasztott képviselő.

Hokker Tibor, mint azt már korábban megírtuk, Budapesten született 1960-ban, műszaki pályán dolgozott, sokáig műszerészként, majd a vendéglátásban tevékenykedett. Mint mondta, az ország és a világ történései ösztökélték arra, hogy valamit tegyen, bár továbbra sem tartja magát politikusnak. –  A rengeteg hazugság és visszaélés sodort a politika felé, de én egy abszolút civilből lett politikusnak tartom magam. Sőt, inkább egy olyan személynek, aki azt mondta, hogy „na, ebből elég..!” Úgy gondolom, mindenki tegye meg azt, ami tőle telik. S hála Istennek, idáig eljutottam – hangsúlyozta.

A Mi Hazánk felé gyakran megfogalmazott kormányellenzéki megjegyzés, hogy a Fidesz jobb szélre tolt pártjaként működik, amit a kormánypártok melletti szavazásokkal erősít a radikális mozgalom. Ezt Kanizsára levetítve cáfolta Hokker Tibor, aki szerdán az ÉVE képviselőivel is egyeztetni fog. – Sok múlik majd a bizottsági helyeken, hiszen ennek megfelelően tudok bármilyen tárgyalást kezdeményezni. Azt Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke is több fórumon elmondta, mi ügyek mentén szavazunk, egyik vagy a másik oldal mellett. Nem pártpolitikai szempontból, hanem azt nézzük meg, mi a jó a magyar embereknek. S én úgy fogok politizálni, hogy azt nézem, mi a jó a kanizsai embereknek.

MIKÓ-BARÁTH György

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. július 3-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.