Durva áremelkedés élesedik a Magyar Postánál: rengeteg szolgáltatásukat érinti

facebook megosztás

A 2024 eleji áremelések után július 1-től ismét infláció feletti mértékben növeli számos termék és szolgáltatásának díját a Magyar Posta.

Az intézmény újabb áremelést vezetett be, ám erről hivatalos közleményt most nem adtak ki – közzétették viszont a 2024. július 1-től érvényes díjszabásokat. Az új díjak összevetése a január 1-től érvényes díjtáblázattal azt mutatja, hogy a termékek többsége körülbelül 10 százalékos dráguláson esik át.

  • A leggyakrabban használt, 50 gramm alatti, nem elsőbbségi levél ára 230 forintról 255 forintra, az elsőbbségi levél ára pedig 330 forintról 365 forintra emelkedik.
  • Az 50 és 500 gramm közötti nem elsőbbségi levelek ára 945 forintról 1045 forintra, az elsőbbségi leveleké 690 forintról 765 forintra nő.
  • A hivatalos iratok ára 2 kilogrammig 1265 forintról 1395 forintra, míg a 2 kilogramm alatti, saját kézbe adott hivatalos iratok ára 1900 forintról 2095 forintra emelkedik.

Az ennél nehezebb hivatalos iratok is arányosan egytizednyivel drágulnak.

Hasonló mértékű, 10 százalék körüli áremelkedés érinti az azonosított leveleket, a levélküldeményekhez igénybe vehető szolgáltatásokat, a postakész borítékokat és levelezőlapokat, az egyetemes csomagszolgáltatás MPL postacsomag alapdíjait, az MPL postacsomaghoz igénybe vehető többletszolgáltatásokat, az expressz csomagszolgáltatás MPL üzleti csomag alapdíjait, az MPL üzleti csomaghoz igénybe vehető többletszolgáltatásokat, valamint az egyéb szolgáltatásokat.

Ugyancsak 10 százalékos áremelkedés történik a nemzetközi postai díjak esetében is, beleértve a levélküldeményeket, a csomag- és gyorsszolgálati küldeményeket, az alapdíjon felüli igénybe vehető szolgáltatásokat és a postakész termékeket.

A postautalványok szolgáltatási díja és az ismételt házhoz kézbesítés alapdíja azonban változatlan marad. A díjszabások alapján a Magyar Posta 2022 júliusa óta már öt lépcsőben vezetett be áremeléseket. 2022 júniusában egy 50 grammos belföldi elsőbbségi levél feladása még 200 forintba került, idén már 365 forintot kell fizetni ugyanezért.

Minden összevetve a szolgáltatások így több mint mint 80%-kal drágultak az elmúlt években.

penzcentrum.hu

(Kép: Getty Images)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.