Tarolnak a bankkártyák, visszaestek a készpénzfelvételek: friss számokat közölt az MNB

facebook megosztás

Már az átutalások 78,1 százalékát indították internet- vagy mobilbankon keresztül az év első negyedében, és 2500 darab új internetes elfogadóhely jött létre 2023 negyedik negyedévhez képest – közölte a jegybank. A kártyás vásárlások száma 11,5, értéke 10,7 százalékkal nőtt, míg a készpénzfelvételek összértéke 6,2 százalékkal csökkent. A háztartásokat érintő nem kártyás sikeres visszaélések összértéke 5,4 százalékkal, a kártyás visszaélések 15,8 százalékkal emelkedett az előző negyedévhez képest – közölte legfrissebb pénzforgalmi tájékoztatójában az MNB.

2024 első negyedévben folytatódott a pénzforgalmi infrastruktúra fokozatos bővülése. A fizetési számlák száma 0,2 százalékkal bővült, azonban megállt a devizaszámlák előző negyedévekben megfigyelhető növekedése. Folyamatosan növekszik a számlák használata is, a negyedév során már

A lakossági számlák 35 százalékáról indítottak mobilbanki alkalmazásból átutalást és 46 százalékáról indítottak azonnali fizetést az ügyfelek.

Szintén tovább bővült az elektronikus elfogadói hálózat, különösen az internetes elfogadóhelyek. Míg a fizikai elfogadóhelyek és az ezeken üzemelő POS terminálok száma 0,8, illetve 0,9 százalékkal bővült, addig az internetes elfogadóhelyek száma egy negyedév alatt további 5 százalékkal, mintegy 2 500 elfogadóhellyel növekedett.

2023 első negyedévéhez képest a forint átutalások száma 3,2 százalékkal nőtt, miközben értéke 4,5 százalékkal csökkent, azaz egyre népszerűbb az átutalások használata kis összegű tranzakcióknál. A negyedév során az összes egyedi átutalás 78,1 százalékát indították internet- vagy mobilbankon keresztül. Tovább növekedett az azonnali utalások részaránya. 2023 első negyedévéhez képest az azonnali utalások darabszáma 5,9 százalékkal, összértéke pedig 19,8 százalékkal nőtt. Bár szezonalitás miatt az előző negyedévhez képest csökkent a fizetési kártyás vásárlások száma és értéke, az előző év első negyedévhez képest így is jelentős a növekedés, 11,5, illetve 10,7 százalék. Ennél is nagyobb mértékben növekedett a hazai kibocsátású kártyák külföldi vásárlási használata, darabszámban 22,5, értékben 25,9 százalékkal.

A készpénzfelvételi tranzakciók (fizetési kártyás és pénztári tranzakciókat is figyelembe véve) száma 2,7 értéke pedig 6,2 százalékkal csökkent 2023 első negyedévéhez képest, míg a készpénz befizetések száma 1,9 százalékkal növekedettm értéke pedig 6,4 százalékkal csökkent.

A Magyarországon kibocsátott fizetési kártyákkal elkövetett visszaélések száma 28,5 százalékkal növekedett előző negyedévhez képest, összértékük pedig 15,8 százalékkal volt magasabb. Az ezekhez kapcsolódóan leírt kár 20,2 százalékkal nőtt, az összesen 1,8 milliárd forint kár 70,3 százalékát, nagyjából 1,3 milliárd forintot kellett az ügyfeleknek viselniük. A csalási esetek nagy része továbbra is adathalászathoz és pszichológiai manipulációhoz kapcsolódik.

A nem kártyás forgalomban történt sikeres visszaélések darabszáma 23,1 százalékkal növekedett, ezek összértékét azonban nagymértékben torzítja egy nagy értékű vállalati visszaélési esemény, mellyel együtt a sikeres visszaélések összértéke 13,3 milliárd forint, az ezekhez kapcsolódó leírt kár pedig 11,6 milliárd forint volt.

A háztartási szektorban viszont a sikeres visszaélések összértéke csak 5,4 százalékkal növekedett előző negyedévhez képest, így 5,4 milliárd forint volt. Ezeknél a visszaéléseknél is

Jellemző visszaélési módszer az adathalászat és a pszichológiai manipuláció, de jelentős részt képviselnek az ügyfelek jelszavainak megszerzésével, vagy távoli hozzáférést lehetővé tévő program telepítésével, az ügyfél mobil- vagy netbankjához közvetlen hozzáféréssel elkövetett csalások is. A visszaélések megelőzésére továbbra is kiemelten fontos mind a bankok által alkalmazott visszaélés megelőző eszközök folyamatos fejlesztése, mind az elővigyázatosság ügyfél oldalon is.

2024 első negyedévében a hazai pénzforgalmi szolgáltatók pénzforgalmi bevételei 7,3 százalékkal voltak magasabbak az előző év azonos időszakánál. Az összbevételen belül a tranzakciószámmal arányos díjak 14,5 százalékot, a tranzakciók értékével arányos díjak pedig 56,6 százalékot tettek ki. A fizetési kártya elfogadáshoz kapcsolódó bevételek összesen 25,7 milliárd forintot tettek ki, ami 10,5 százalékos növekedést jelent éves alapon.

A teljes cikk itt olvasható. 

portfolio.hu

(Kép: Shutterstock)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.