Oszkó Ágnes kötete 52 Kárpát-medencei zsinagógát mutat be

facebook megosztás

A kárpát-medencei zsinagógákról szóló kötetet mutatták be városunkban. Oszkó Ágnes kiadványában több mint félszáz imaház, köztük a nagykanizsai épület is szerepel.

A Kárpát-medencei zsinagógákat felvonultató kiadvány tele van szebbnél szebb épületekkel, de a szerző olyan vallási központokat is bemutat, amelyek még várnak a megújulásra. Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke a rendezvényen hangsúlyozta, továbbra sem tesznek le az álmukról, a restaurálásról.

- Változatlanul szeretnénk a zsinagógát visszakapni. Azt gondoljuk ezáltal fel lehetne még jobban virágoztatni a vidéki zsidó életet is. És miután itt a környéken – sem Szombathelyen, sem Zalaegerszegen, sem Keszthelyen, sem Kaposváron és a határ túloldalán Csáktornyán és Lendván sincs a Mazsihisznek zsinagógája, jó lenne ha ezt a kanizsai Zsidó Hitközség visszakapná - mondta el Lévai Ibolya, a Nagykanizsai Zsidó Hitközség alelnöke. 

zsinagóga

„Építs nekem hajlékot – szubjektív zsinagóga túrák a Kárpát – medencében”, ezt a címet kapta Oszkó Ágnes kötete. A szerző vetített képes előadással várta a kanizsai érdeklődőket.

- Az előadásom ebből a kötetből mutat be egy válogatást, hogy milyen állapotban, milyen funkcióban működnek ma ezek a zsinagóga épületek. Ízelítőt, kedvcsinálót adok a könyvből. Ez egy útialbum jellegű könyv, több útvonalra vannak felfűzve ezek az épületek, az 52 épület – tudtuk meg Oszkó Ágnes írótól. 

A rendezvényre ellátogatott a Mazsihisz képviseletében Fináli Péter, aki elmondta: feladatuknak számít a kapcsolatépítés  vidéki zsidó hitközségekkel, amelyek az utóbbi időben el voltak hanyagolva.

zsinagóga

- Úgy kell összeporszívózni a vidéki zsidóságot, mert kevesen vannak. Ibolya ennek az élharcosa. 26 éve csinálja ő ezt már, nagy elánnal. De túl szerény ahhoz, hogy példát mutasson másoknak ő úgy ítéli meg, nem szabad előreszaladni. Én viszont úgy ítélem meg, példát kell mutatni, mit tudunk csinálni, hogy tudjuk csinálni, hogyan tudunk együtt élni a többségi társadalommal. Ez nagyon lényeges – fogalmazott Fináli Péter, a Mazsihisz elnöki megbízottja. 

Fináli Péter hangsúlyozta: ma az egyik legfontosabb feladatuk az, hogy a vidéki zsidóságot életre keltsék, céljukat pedig kanizsaihoz hasonló rendezvények is segítik.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.