Nagy érdeklődésre tartott számot a kórház és a könyvtár közös rendezvénye

facebook megosztás

Szakmai előadásokat szervezett a bélbetegségek világnapja alkalmából a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház a Halis István Városi Könyvtárral együttműködve. Az egészségügyi intézmény pár hónappal ezelőtt indította útjára azt a programsorozatot, melynek a csütörtöki az egyik állomása volt. A cél minden esetben az hogy információt, felvilágosítást adjanak a lakosságnak.

A programsorozat egy-egy állomásán olyan betegségek kerülnek fókuszba, melyek gyógyításában vagy csak a szinten tartásában fontos az, hogy az adott beteg partner legyen – fogalmazott Marada Györgyi, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház orvos-igazgatója. A szóban forgó betegségek ugyanis nem kezelhetők egy-egy tablettával.

- Nagyon komoly munka kell mind az egészségügy részéről, mind a betegek részéről, hogy ez a folyamat gyógyuláshoz vezessen. Ezért azt gondolom, nem lehet ezekről a problémákról eleget beszélni – tette hozzá Marada Györgyi. 

előadás

Az előadás-sorozat a diabétesz világnapjához kapcsolódóan indult, utána a vesebetegségekről volt szó, most pedig a gyulladásos bélbetegségek kerültek előtérbe. Mint ahogy Faricsné Hári Veronika vezető dietetikus fogalmazott: az említett betegségek kialakulásának okait a mai napig vizsgálják a szakemberek.

- Nagyon sok mindenre vezethető vissza, akár egy autoimmun állapotra, genetikai megbetegedésre és ugye az életmódra. Az életmódnál pedig azt látjuk, miután most már sokkal nagyobb számban és sokkal korábban alakulnak ki ezek a gyulladásos bélbetegségek, – ez igenis visszavezethető az életmódra, visszavezethető akár az élelmiszeripar fejlődésére, illetve a nyugati típusú táplálkozásra – mondta el Faricsné Hári Veronika vezető dietetikus. 

Az előadásokon még számos kérdést boncolgattak a szakemberek, – a részvételen viszont érzékelték a szervezők, hogy ideáig ez a téma volt az, ami a leginkább érdeklődésre tartott számot. A betegségről bővebben lesz szó későbbi életmódmagazinunkban.

V.A.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Bélbetegségek - előadás a Halis István könyvtárban

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.