Magántulajdonba került a víztorony melletti fűzfasor, az építkezés miatt vágtak ki a növényekből

facebook megosztás

Magánépítkezés miatt vágják ki a víztorony melletti fűzfasor növényeit. Az itt lévő, korábban a város tulajdonában álló sporttelepet 2023 őszén felparcellázták, a kialakított telkeket pedig eladták. A megkötött szerződések alapján az új tulajdonosok dönthetnek az ingatlanukhoz tartozó fákról, de újraültetési kötelezettségük van a városban, a főkertész által kijelölt területen.

Ahogy arról tavaly novemberben már beszámoltunk, az önkormányzat döntött a Thúry sportpálya területének eladásáról. A Petőfi utcai oldalon 7, a Virág Benedek utcai oldalon pedig 8 telek lett kijelölve. Nemrég az építkezések is elkezdődtek. A Petőfi utcai oldal fűzfáiból egyet már kivágtak, a közművek bevezetése, valamint a telek megközelíthetősége miatt. Bodó László, önkormányzati képviselő több lakossági bejelentést is kapott a témában.

fa

- Többen kerestek meg engem is telefonon, többek között felháborodott méhész is felhívott, hogy micsoda dolog az, hogy virágzó hársfát vágnak ki. Sajnos nem lettek tájékoztatva az emberek, hogy a telkek a hársfákkal együtt kerültek eladásra, illetve hogy igazság szerint ezt téli időszakban kellett volna kivágni, de semmilyen jogszabály nem tiltja, hogy a magánterületen lévő fát a tulajdonos kivágja – tudtuk meg Bodó Lászlótól, az ÉVE önkormányzati képviselőjétől. 

Ugyan az adásvételi szerződésben foglaltak szerint nem jogellenes a tulajdonos cselekedete, Konrád-Németh Cecília, a város főkertésze szerint természetvédelmi szempontból azonban kifogásolható.

fa

- Teljes vegetációban, teljes virágzásban vannak ezek a fák, az életszakaszuk teljét élik. Azon kívül élőhelyként is funkcionálnak ezek a növények, vélhetően énekesmadarak, védett madarak fészkelőhelyül vagy élőhelyül használják. Most ugye költési időszak van, ezt igazából jogszabályban is említik, hogy ilyen időszakban nem tanácsos és nem szerencsés a növényeket eltávolítani, vagy megsemmisíteni – mondta el Konrád-Németh Cecília városi főkertész. 

A főkertész hozzátette, városi viszonylatban több helyen kényszerülnek facserére, többségében a növény rossz állapota miatt. Ezeket a munkálatokat azonban mindig a téli időszakra időzítik. Kizárólag végszükség esetén, például viharkároknál intézkednek a virágzás alatt.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.