Klímanagykövet lett a kanizsai környezetvédő, Simon Mónika

facebook megosztás

Európai uniós klímanagykövetnek választották a nagykanizsai Simon Mónikát. A helyi környezetvédő megbízatása egy évre szól.

Másfél évtizede kezdett el a környezetvédelemmel foglalkozni Simon Mónika, aki a vállalkozásával fenntarthatósági stratégiát készít a megrendelőinek. A nagykanizsai aktivista a 10 millió Fa Alapítvány segítségével iskolákban is gyakran tart előadásokat. Szerinte a fiatal generáció megszólítása azért is fontos, mert a klímaváltozás az ő életüket még jobban befolyásolni fogja.

–  Nemrégen ültettünk egy lengyeltóti kis óvodában és ott nagyon könnyen meg lehetett fogni a gyerekeket az állatokkal, az ültetéssel, a növényekkel, még kukacokat is szedtek, tehát ők nagyon élvezik. A Palini Inkey Boldizsár Általános Iskolában is nagyon örülnek a gyerekek, amikor ott vagyunk – árulta el Simon Mónika, klímanagykövet.

A 2025-ig szóló megbízatása során Mónika célja, hogy Zalában együtt tudjon dolgozni a polgármesterekkel, politikusokkal és oktatási intézményekkel egy fenntartható jövő érdekében.

Még nincs kiszáradás, nem érzékeljük annyira, de ide is el fog jönni. Úgy gondolom, hogy ez mindenkinek a célja és teljesen mindegy, hogy ki milyen politikát folytat, én remélem, hogy könnyű lesz együtt dolgozni, mert ez ugye egy önkéntes munka és rendezvényeket szervezünk az embereknek és az iskoláknak – tette hozzá Simon Mónika.

Simon Mónika hozzátette, a magyar előírások e területen egységben vannak az európaiakkal, ám az emberek gondolkodásán változtatni kell. Az EU-ban mintegy 800 klímanagykövet dolgozik jelenleg, ám hazánkban mindössze tizenketten vannak.

K.T.

(Borítókép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.