Jól nézze meg, hol foglalja a nyaralást: fontos változásról döntöttek

facebook megosztás

Mostantól semmi nem tiltja, hogy a szállodák vagy szállásadók alámenjenek a bookingos vagy airbnb-s áraknak. Akár még jobban is járhat, aki közvetlenül foglal.

Június 11-én az Országgyűlés egy jelentős törvénymódosítást fogadott el, amely alapvetően megváltoztatja a szálláshelyek és online szálláshely-közvetítők (OTA-k) közötti együttműködést.

A törvény értelmében 2024. július 1-től a szálláshelyek visszakapják azon jogukat, hogy közvetlen értékesítési csatornáikon - pl, a saját honlapjukon - alacsonyabb árat kínáljanak, mint a közvetítői oldalakon. – hívja fel a figyelmet a KERKOM. 

Az új szabályozás egyik legfontosabb eleme, hogy tisztességtelen szerződési feltételnek minősül az, ha egy szálláshely-szolgáltató nem kínálhatja szolgáltatását olcsóbban saját weboldalán, mint az OTA-kon. Ez azt jelenti, hogy a szálláshelyek mostantól szabadon alakíthatják áraikat, és lehetőségük van a legjobb árakat közvetlenül a vendégeiknek kínálni.

Az új szabályozásnak azért van óriási jelentősége, mert köztudott, hogy a különféle szállásközvetítő cégek, habár jelentős forgalmat generálhatnak a szállásadóknak, meglehetősen nagy jutalékokkal dolgoznak, számos esetben pedig semmilyen további szolgáltatást nem nyújtanak. 

Érdemes akkor közvetlenül foglalni?

Az új módosításnak köszönhetően könnyen lehet, hogy a közvetlen foglalással pénzt takaríthatunk meg. Ráadásul sok szálláshely extra kedvezményeket és jutalmakat kínál a náluk kopogtató vendégeknek.

Nemcsak a welcome drink-re érdemes gondolni: az előre lefoglalt szolgáltatások árából adott kedvezmény, enyhébb előlegfizetési vagy lemondási feltételek, illetve kedvezőbb gyerekárak.

Ha egy szálláshely részt vesz OTA hűségprogramokban, mint például a Booking Genius, az Expedia OneKey vagy a Szallas.hu programja, ezután a direkt foglaló vendégek is megkaphatják ezeket a kedvezményeket.

A szálláshelyek egyre gyakrabban írják a weboldalukon, hogy garantáltan a legjobb árat kínálják közvetlen foglalás esetén. Ez akár további motivációt jelent a vendégek számára, hogy közvetlenül foglaljanak.

Az új törvénymódosítás tehát lehetőséget ad a szálláshelyeknek, hogy közvetlen foglalások révén növeljék bevételeiket és versenyképességüket, míg a vendégek számára kedvezőbb árakat és feltételeket biztosítanak. 

economx.hu

(Kép: pixabay.com)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.