Jobb, mint a légkondi: 5+1 szuper hűsítő praktika a nyári forróság ellen

facebook megosztás

Míg a nyári kánikula sokak számára öröm, addig sokaknak maga a pokol. A hőséget ki-ki a maga módján próbálja átvészelni, a szerencsésebbek vízparton próbálnak hűsölni, aki pedig teheti klimatizált helyiségbe vonul. Természetesen nagyon sokan vannak, akik nem engedhetik meg maguknak a klímát, számukra ideális választásnak bizonyulhatnak azok az egyszerű házi praktikák, amelyekkel ugyanolyan jól lehűthetik magukat.

Az előrejelzések alapján az idei nyár se lesz mentes a tartósabb hőhullámoktól. A forró napok sokak számára komoly egészségügyi kockázatokkal járhatnak. Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (National Institutes of Health, NIH) kutatása szerint, ha testünk sokáig tartós melegnek van kitéve, az komolyan károsíthatja agyunkat és más szervünket is.

Testünk a túlhevülés ellen az izzadással próbál védekezni, így amint felmelegszik a test egy bizonyos fokon túl, megindul a hűtés, az izzadás. Ugyanakkor, ha testünk nem képes megfelelő módon elvezetni a hőt, akkor kialakulhat a hipertermia. A baj akkor van, ha felborul a szervezetünk hőszabályozó képessége, valamint a folyadék- és ionháztartása, amely kiszáradáshoz, a testhőmérséklet emelkedéséhez, súlyosabb esetben hőgutához vagy eszméletvesztéshez vezethet.

Ahhoz, hogy ezt elkerüljük nem árt szem előtt tartanunk pár fontos dolgot. A HelloVidék most annak járt utána, hogy milyen egyszerű házi praktikákkal tudunk a védekezni a beltérben is a meleg ellen.

Hidratáció

Ha felforrósodik a testünk az első és legfontosabb teendő a megfelelő hidratáció a lehűléshez. A víz hőmérséklete nem fontos, mivel a szervezetünk fel fogja melegíteni. A hőség miatt elengedhetetlen a megfelelő mennyiségű folyadék, mivel testünk izzadással hűti le magát.

Ha lehet a folyadékfogyasztás gerincét az ivóvíz alkossa, ezt színesíthetik kis mennyiségben az egyéb italok, pl. zöldség- és gyümölcslevek, smoothiek (összeturmixolt friss vagy fagyasztott gyümölcsök), turmixok, teák, tej és tejes italok. Ha lehet kerüljük az alkoholt, mivel a magas alkoholtartalmú italok, köztük a rövid italok inkább folyadékveszteséget okoznak.

Borsmentás szappan

Kiváló választás lehet a forró időszakokban, ha napközben is többször veszünk egy hideg fürdőt. Tovább növelhetjük a hatást, ha borsmentás szappant használunk. A borsmenta egyik tulajdonsága, hogy a hideg érzékelő idegsejtekre hat, ezért rendkívül jó hűsítő teát lehet belőle készíteni.

Vizes törülköző

A fentieken túl praktikus megoldás lehet a hideg mosogatórongy vagy jeges zacskó, amit a csuklónkra, vagy a nyakunkra helyezünk azért, hogy lehűtsük a testünket. Ezek mind olyan pontok, ahol az erek közel vannak a bőrhöz, így gyorsabban lehűl testünk.

Ventilátor

Az egyik legnépszerűbb berendezésként számon tartott ventilátorral szemben nagyon sok mendemonda kering. Az tény és való, hogy a ventilátorokkal esősorban az allergiásoknak és az asztmásoknak kell vigyázniuk, mivel a levegővel együtt a port és a polleneket is felkeverik.

A meleg nyári napokban, ha megfelelően használjuk, akkor elkerülhetjük ezeket a veszélyeket. A legjobb módszer, ha az ablak mellé helyezzük ezeket a berendezéseket, akkor jelentősen felgyorsíthatjuk a levegő cseréjét a beltérben.

Légáteresztő ágynemű

A pamut az egyik legjobb légáteresztő anyag, így a pamut lepedők, vagy takarók remek választásnak bizonyulhatnak, ha hűvös éjszakákra vágyunk.

Energiatakarékos izzók

A hagyományos izzók több hőt termelnek, mint a modern, korszerű energiatakarékos LED izzók, így érdemes kicserélnünk őket, ezzel is csökkentve otthonunk hőmérsékletét.

Forrás és kép: hellovidek.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.