Itt a nyár (és vele együtt a veszélyei is)

facebook megosztás

A kedvező időjárásnak, a szabadságoknak, valamint az iskolaév végének köszönhetően egyre többen töltik el szabadidejüket a szabadban. A nyári pihenés azonban nem jelenti azt, hogy meg kellene feledkezni az esetleges előírásokról vagy a testi épségünket óvó intézkedésekről.

Június az a hónap, amikor megnyitnak a strandok. Egyéves kényszerszünetet követően már várja a látogatókat a bázakerettyei fürdő, de a kanizsai létesítmény is a hónap első napjától üzemel, igaz korlátozott szolgáltatásokkal. A teljes nyitásra városunkban az iskolaszünet kezdetéig várni kell.

–Jelenleg csak az uszodán keresztül lehet megközelíteni a medencéket és június 22-től fog üzemelni a strandpénztár. Ezzel egyidőben a játszóházat is beüzemeljük, ami tavaly nagyon népszerű volt vendégeinknél, illetve a felső öltözőket, vizesblokkokat és a strandbüfét is ekkor fogjuk megnyitni – tudtuk meg Karácsony Károlytól, a Kanizsa Uszoda és Strandfürdő Kft. ügyvezetőjétől.

Stábunk forgatási tapasztalatai alapján a látogatói szám a június közepi átlagot hozta, a nagyobb embertömegre majd a teljes kinyitást követően kell számítani, azonban az tény, hogy nem érkezett panasz arra, hogy valaki nem rendeltetésszerűen használta volna a létesítményt. Sajnálatosan azonban ilyenkor mindig fel kell hívni a figyelmét az embereknek – különösen a fiatalabb generációnak –, hogy a felhőtlen nyaralás csak akkor működik, ha a veszélyhelyzetekkel is tisztában vannak. A rendőrség évről évre meghirdeti a figyelemfelhívó kampányát a nyár kockázataival kapcsolatban, amely a fiatalok mellett a szülőket is tanácsokkal látja el. – Az alapszabályokat, például, hogy felhevült testtel nem ugrálok vízibicikliről, matracról a vízbe már mindenki hallotta, azonban érdemes ilyenkor átismételni. Fontos, hogy legyenek olyanok a társaságban, akik figyelnek a másikra, például, hogy italosabb állapotban – bármennyire jó úszó is – az élővizekben nehogy meginduljon. Aki nem tud úszni, ő a deréknál magasabb vízbe már ne menjen bele, mert bármi történhet, eleshet, görcsöt kaphat, és mindjárt megvan a baj – nyilatkozta Tóth László, a Zala Vármegyei Rendőr-főkapitányság bűnmegelőzési alosztályvezetője.

A rendőrtiszt hangsúlyozta, a gyerekeket ne nagyon engedjék el a szülők egyedül strandra, különösen igaz ez a élővizes területekre. Gépkocsis utazással a strandra pedig sem élő állatot, sem pedig alvó gyermeket nem szabad akár egy percre sem magára hagyni az utastérben a gépjármű túlhevülése miatt. Ha a kijelölt strandfürdőkbe elengedik a gyerekeket, akkor érdemes megbeszélni, hogy mikor jelentkeznek le, azonban szerinte a legfontosabb, hogy felnőtt mindig legyen a közelben a strandoló fiatal esetében. Hasonlóan fontos téma a vagyonvédelem is: a szakemberek tanácsai szerint érdemes használni az értékmegőrzőket, készpénzből lehetőleg minél kevesebbet vigyünk magunkkal és inkább preferáljuk a kártyás fizetést.

A nyár veszélyei a fiatalok esetében azonban nemcsak a strandokra korlátozódnak, hiszen ilyenkor nyitnak ki a szórakozóhelyek is. Magyarországon hiába bűncselekmény az ittas vezetés és a kábítószer-fogyasztás, nem egyedi eset, hogy valaki a saját és környezete épségét kockáztatva tudatmódosult állapotban ül a volán mögé. Ebben az évszakban az úgynevezett diszkóbalesetek száma is magasabb emiatt. – Az egész estés felpörgött ritmusban akik szórakoznak, hazafele lehet, hogy ugyanilyen ritmusban akarnak vezetni. Ebből mindig baj szokott lenni, nem gyakorlott sofőrök ne vállaljanak – pláne nem többkilométeres – utazásokat. A fiatalokkal kapcsolatban tanács a szülőknek, hogy inkább ők maguk menjenek el a gyerekükért, minthogy a fiatalok próbáljanak hazajönni személygépkocsival. De a fiatalok is leginkább a tömegközlekedést használják – tette hozzá Tóth László.

A bűnmegelőzési alosztályvezető hangsúlyozta, az alkoholfogyasztásra vonatkozó szabályokat illetve a szórakozóhelyeken mutatott felelős magatartást első körben a szülőktől kell megtanulnia a fiatalabb generációnak.

KÁLOVICS Tibor

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. június 19-ei számában)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.