Így alakulnak a gyümölcsárak a tavalyihoz képest

facebook megosztás

Sok más termékkel ellentétben a gyümölcsök ára nem emelkedett a tavalyihoz képest, amit a megkérdezett kereskedők is megerősítettek. Ebben az időszakban számos hazai termésből lehet válogatni a piacokon, melyek közül a sárgabarack, a cseresznye és a meggy a legkeresettebb.

Ezekben a hetekben számos szezonális gyümölcs kapható a piacokon – a Vásárcsarnok standjainál például a sárgabarackot keresik sokan, aminek kilója most 800 és 1000 forint között van átlagosan. A megkérdezett kereskedőktől megtudtuk, az elmúlt hónapok időjárása sok szempontból befolyásolta az idei termést.

– Most ebből a sárgabarackból elég sok van, legalábbis ahonnan hozzuk, ott a Balaton mellől, csak most ez az idő nem nagyon kedvez nekik, főleg a cseresznyének meg a meggynek. Elég sok vizet kapott és nem igazán jó az állaga – árulta el Varga Tibor kereskedő. 

gyömölcs

Vannak azonban olyan gyümölcsök, amikre kedvezően hatott az időjárás változása, egyes fajtákat pedig a megszokotthoz képest jóval korábban és olcsóbban is be lehet szerezni.

– Ez megmutatkozik abban is, hogy például a kajszibarackból sokkal több van idén, illetve ha bármilyen szezonális gyümölcsöt nézünk, úgy gondolom, hogy két-három héttel előrébb vagyunk az érési időben, mint például az előző években. Most ez az éghajlatnak vagy az időjárásváltozásnak is köszönhető. Ugyanúgy az őszibarack- is és a cseresznyeárak is jóval olcsóbbak, mint tavaly voltak – mondta el Varga Döniz. 

A kajszibarack kilójáért tavaly 1200 forintot kellett fizetniük a vevőknek, idén akár 800 forintért is megvásárolhatják, de vannak olyanok, akik szerint még így is drágák a gyümölcsök.

gyümölcs

– Például most éppen málnát vettem. Az 600 forint egy kis edénykében – tudtuk meg Palicz Zoltánnétól. 

Míg valaki inkább nyersen fogyasztja a gyümölcsöket, addig mások inkább befőzésre vásárolnak, de az árak tekintetében sem gondolkodnak egyformán a helyiek.

– Gyümölcs legyen, cseresznye, alma, édes alma, ezeket nagyon szeretem, meg a szezonális gyümölcsöket. Az szerintem még annyira nem drága, mint ahogy a feleségem mondta, ezt el lehet tűrni még – fogalmazott Palicz Zoltán.

A vevők többsége elsősorban a hazai árut keresi, és ahogy azt a megkérdezettektől megtudtuk, a minőséget tartják szem előtt, amiért akár magasabb árat is hajlandóak fizetni.

T.CS.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.