Idén is számos programmal, több helyszínen várta az érdeklődőket a Múzeumok éjszakája

facebook megosztás

A korábbiakhoz hasonlóan idén is népszerűek voltak a Múzeumok éjszakájához kapcsolódó programok Nagykanizsán. A Thúry György Múzeumban a hagyományos Kincskereső Kalandtúra mellett a bronzkort bemutató tárlat, valamint az esti színházi bemutató volt a leglátogatottabb.

A Pántlika Néptánccsoport bemutatójával kezdődött program a múzeum udvarán, majd hagyományosan átadták a Kerecsényi Edit-emlékplakettet. Idén Lázár Imre India-szakértő vehette át a kitüntetést. Száraz Csilla, az intézmény igazgatója hangsúlyozta, a múzeumok éjszakája kiemelkedően fontos számukra. Ezek az alkalmak sokat segítenek a múzeumlátogatás népszerűsítésében.

- Nagyon sok látogatót vonz, minden városban, minden településen, és minden múzeum, összefogásban, együtt nagy szeretettel és örömmel készülünk a Múzeumok éjszakájára. Ez a múzeumok ünnepe tulajdonképpen minden évben, a Szent Iván éjhez legközelebbi szombat. Már hagyományosan a Thúry György Múzeum is programokkal készül, és ezek a programok ugyan minden évben szinte ugyanazokból a programpontokból állnak, de minden évben mások, különlegesek is - mondta el Száraz Csilla. 

múzeum

Az est egyik legfontosabb állomása a Pillantás a múltba – A bronzkor évszázadai Zala vármegyében című kiállítás volt, melyet Ilon Gábor régész nyitott meg. A szakember elmondta, ez esetben egy igen hosszú időszakot felölelő tárlatról van szó, aminek megértéséhez akár többszöri látogatás is szükséges lehet.  

- Nagyon ritkán készülnek egyébként erről az időszakról kiállítások itt a Nyugat-Dunántúlon, de mondhatnám az országban is kevés. Általában ez nem egy népszerű időszak, nem tudom, hogy miért, talán azért, mert kevesen foglalkoznak vele az országban, holott ez Európában egyébként egy nagyon komoly kutatási téma - árulta el Ilon Gábor régész. 

régészet

A tavalyi évhez hasonlóan a látogatók ismét kipróbálhatták magukat a régészetben, vagy éppen a kézi malmos őrlésben. Szmodics-Tugya Beáta, a múzeum történész-muzeológusa elárulta, főként a legkisebbek érdeklődnek a rendezvény ezen állomása iránt.

- Itt most csak állatcsontok vannak, tavaly ugye egy komplett embercsontváz volt megtalálható, most csak állatcsontok vannak, de ezek is egyébként nagyon-nagyon régiek, átlagosan 4-5 ezer évesek, tehát tényleg gyűjteményből való igazi csontok, szarvasmarha, ló, gímszarvas, juh, illetve kecskecsontokat rejtegettünk el. Illetve az őrlés, az tavaly debütált, de azt hiszem, hogy ez folyamatos program lesz minden múzeumok éjszakáján - fogalmazott Szmodics-Tugya Beáta.

A csaknem 15 éves hagyományra visszatekintő Kincskereső Kalandtúra idén sem maradt el, ami a szokáshoz híven most is az aktuális időszakos és az állandó kiállításokhoz kapcsolódik. A múzeum udvarán gyakorlati feladatok várták a résztvevőket, míg az emeleten az elméleti tudásukra kellett hagyatkozniuk.

- Most mivel ma este nyílik a gyönyörű késő bronzkori kiállítás, egyértelmű, hogy bronzbaltákat kell keresniük. És valóban, el is van rejtve, ott már lehet látni, ahogy a gyerekek keresik a bronzbaltát, de csak akkor találják meg ezt a gyönyörű bronzkincset, ha előtte sok-sok ügyességi és okossági feladatot megoldanak, mindenhol pontot is szerezhetnek, mindenhol kapnak egy-egy térkép darabot, és ha összeáll a térképük, akkor a térképen be van jelölve, hogy hol van ez a bronzkincs - mondta el Kunics Zsuzsanna, a Thúry György Múzeum történész-muzeológusa.

Az egész napos rendezvény zárásaként késő estétől közös tűzugrásra várták a látogatókat a múzeum udvarán.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.