Hogyan éljünk nyáron is egészségesen? – Dietetikust kérdeztünk

facebook megosztás

A folyadékfogyasztás, a könnyen emészthető ételek és a változatos táplálkozás jelentősége is felértékelődik a nyári kánikulában. Erről beszélt híradónknak Márfi Kinga dietetikus. A szakember kiemelte, ebben az időszakban az idősek és a betegek mellett a fiataloknak is jobban oda kell figyelniük az egészséges életmódra.

Sokan tapasztalnak étvágycsökkenést a legmelegebb hónapokban, ami az időjárás számlájára írható, ám ebben az időszakban különösen nagy jelentősége van az egészséges életmódnak. Márfi Kinga dietetikus elmondta, ilyenkor a megszokott napi két liter folyadék nem elegendő, hiszen sportolás vagy intenzív munka esetén akár négy liter is szükséges lehet. Kiemelte, zöldségekkel és gyümölcsökkel pedig a táplálkozás is könnyen változatossá tehető.

– Nyáron leginkább a könnyen emészthető ételek jönnek szóba. A nyár a legjobb időszak, tele vagyunk zöldséggel és gyümölccsel, amik a kertben is akár megteremnek, illetve szezonálisan a piacokon is megtalálhatóak. Ebből a legtöbbet saláták formájában fogyaszthatunk, akár grillezve, itt a grillszezon, vagy sülve zöldségeket vagy egyébként frissen salátaként kis étkezésekre teljesen megfelelő – árulta el Márfi Kinga. 

egészség

A vitaminok pótlása főként a téli hónapokban ajánlott, hiszen nyáron magasabb a napsütéses órák száma, ami biztosítja a megfelelő D-vitamin-mennyiséget. Cukorbetegség esetében azonban Márfi Kinga szerint jóval nagyobb odafigyelés szükséges.

– Mindenképp a folyadékfogyasztásra figyelni kell nekik is, mert ők is jobban párologtatnak, valamint arra, ha nincs is annyira étvágya, akkor is többször egyen keveset és tartsa a diétáját, mivel ha inzulinos vagy esetleg tablettával kezelt cukorbeteg, az megadott szénhidrátbevitelre van beállítva – fogalmazott Márfi Kinga. 

A dietetikus hozzátette, tavasszal sokan változtatnak életmódot és kezdenek fogyókúrába. Ezzel kapcsolatban felhívta a figyelmet, egészségügyi szempontból nem ajánlott ezt az utolsó pillanatban, például a nyári kánikulában felgyorsítani. A témával bővebben foglalkozunk TesTrend című magazinműsorunk következő adásában.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.