Grillezés, bográcsozás: ezekre ügyeljünk!

facebook megosztás

Az időjárás hamarosan alkalmassá válik arra, hogy kiszabadulva a természetbe hódoljunk a kinti sütögetésnek, bográcsozásnak. A szabadidős tevékenység azonban nem veszélytelen, ezért a Zala Vármegyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság hasznos tanácsokkal szeretné segíteni a lakosságot!

A nem épített grillsütőknél, grillkocsiknál figyeljünk arra, hogy azok ne tudjanak elborulni, és ne legyenek éghető dolgok a közelükben. A begyújtáshoz használhatunk gyújtóst, fát, faszenet, de a legfontosabb, hogy a tüzet soha ne hagyjuk felügyelet nélkül! Ugyancsak kerülendő a festett, lakkozott fával való begyújtás, ez ugyanis egyrészt az egészségre is káros, másrészt a készülő ételen lerakódva ehetetlenné teszi azt. 

Amennyiben feltámadó szelet tapasztalunk, vagy eleve szeles idő van, inkább válasszunk más programot, hiszen a hirtelen feltámadó szél a parazsat felkaphatja, messze is viheti, veszélyeztetve a saját és a környező kerteket, épületeket. Amint hozzálátunk a sütéshez-főzéshez, mindig legyen kéznél megfelelő oltóanyag, hogy szükség esetén azonnal meg lehessen fékezni az esetlegesen elszabaduló lángokat. Ez lehet víz, föld, homok, de ne felejtsük, olajat, éghető folyadékot soha ne öntsünk a lángok közé! 

Ha a gyújtós vagy a fa esetleg nehezebben gyullad be, soha ne próbáljunk benzinnel, vagy egyéb éghető folyadékkal rásegíteni, mert annak súlyos következményei lehetnek! Ez ugyanis rendkívül tűzveszélyes, balesetveszélyes, ráadásul mérgező gázokat szabadít fel, és ugyancsak ehetetlenné teszi a készíteni kívánt ételt. Fontos továbbá, hogy a sütés végeztével feltétlenül gondosan oltsuk el a lángokat és győződjünk meg róla, hogy nem maradtak vissza izzó, parázsló részek.  

A bográcsozáshoz sokan használnak gázrózsát vagy gázzsámolyt. Ilyen esetben fontos, hogy csak a kimondottan ahhoz a készülékhez készült gumitömítéseket, illetve tömlőket szabad alkalmazni. Ha a tömítés megérett a cserére, célszerű az újat szakboltban megvásárolni, és az újbóli használat előtt mindig ellenőrizni kell, hogy a csatlakozásnál nem szivárog-e a gáz. Csere közben tilos a dohányzás, a nyílt láng használata! Palackot csak akkor szabad cserélni, amikor a készülék nem üzemel. Gázpalackos grillezésnél fontos, hogy csak hivatalos helyről, ép szeleppel és zárófóliával ellátott palackot szabad beszerezni, illetve azt csak a gyártó által előírt nyomáscsökkentővel szabad használni! Használat után mindig zárjuk el a palackot!

zala.katasztrofavedelem.hu

(kép: enyugat.hu)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.