Fellélegezhetnek a Mura-menti települések, a folyó árhulláma most nem veszélyezteti a lakosságot

facebook megosztás

Tetőzött a Mura – az árhullám ma elhagyta Murakeresztúr térségét. Az árvízvédelmi készültség másodfokon volt a tetőzés idején. A lakóházakat nem veszélyeztette a folyó, de a mezőgazdasági területeken még pár napig várni kell az apadásra.

Néhány nappal ezelőtt érkezett meg az árhullám a Murán a térségünkbe, amit az ausztriai vízgyűjtő területeken lehullott nagy mennyiségű csapadék okozott. Az elsőfokú árvízvédelmi készültséget két nappal ezelőtt rendelte el a hatóság. A folyó mellett lévő települések ilyenkor folyamatosan kapcsolatban állnak a hatósággal és figyelik a vízállást.

mura

- Személyesen is megtekintettem néhány nappal ezelőtt a Mura vízállását Letenyénél. Elmondható az, hogy az elmúlt napokban óránként két-három centiméterrel emelkedett a folyó vízállása. Jelen pillanatban, a mai nap folyamán a hajnali adatokat tekintve, a Mura vízállása 356 centiméter volt, amely az első készültségi foknak felel meg – mondta el Farkas Szilárd, Letenye polgármestere. 

A Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság mintegy 40 km-es szakaszt felügyel a folyó mellett térségünkben, a tetőzés a szakemberek szerint már megtörtént.

- Tegnapi napon a hajnali órákban tetőzött a Mura, 382 centiméteres vízállással, ami gyakorlatilag a másodfokú árvízvédelmi készültség szintjét jelenti. Most már Murakeresztúrnál tart az árhullám tetőző szintje, Murakeresztúrnál ma hajnalban 422 centiméterrel tetőzött a Mura - tudtuk meg Busa Tamástól, a Nyugat-dunántúli Vízügyi Igazgatóság főmérnökétől. 

mura

Ezek a felvételek Murakeresztúr térségében készültek péntek dél körül. Az jól látszik, a folyó kilépett a medréből, ám a lakosságot, az ingatlanokat nem veszélyeztette a mostani árhullám.

- Nyilván mezőgazdasági szempontból így is kárt okozott, de hát aki itt gazdálkodik, az titokban vagy hogy is mondjam, a háttérben kell, hogy kalkuláljon azzal, hogy a Mura bármikor kiönthet. Mert a Mura olyan folyó, sosem lehet tudni, hogy mikor gondolja meg magát és mikor jön kifele – fogalmazott Polgár Róbert, Murakeresztúr polgármestere. 

A tetőzés tehát lezajlott, de pár napig még nem lesz megközelíthető a folyó és azok a pihenők sem, amelyek közvetlenül a vízparton vannak. Mindez jól látszik a Molnári határában készült képeinken is.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.