Eltérő vélemények a háborús kommunikációról

facebook megosztás

Megosztja az általunk megkérdezett kanizsaiakat az orosz-ukrán háborúval kapcsolatos magyarországi politikai kommunikáció. Mint ismert, a kormánypárt több olyan hirdetést is közzétett, amely szerint európai vezetők vissza akarják állítani a kötelező sorkatonai szolgálatot az EU-területén és ebben az ellenzék támogatja őket. Ugyanakkor a megnevezett ellenzéki politikusok ezt mind cáfolták.

Városszerte több olyan plakát is található, amelyen a kormánypárt „stop háború” felirattal nyilvánít véleményt, és utóbbi szó alatt az ellenzéki politikusok képe látható. Az EU-s országok orosz-ukrán fronton való szerepvállalásáról, valamint a sorkötelezettség visszaállításáról is számos eltérő hír látott napvilágot. Akadt olyan megkérdezett kanizsai, aki szerint erősíteni kell a hadsereget, de csak önvédelmi célokból. –

- Ma azt gondolom, hogy nagyon-nagyon kicsi a hadseregünk és Magyarországnak szüksége lenne arra, hogy ha valami velünk történik, akkor azért legyen egy ütőképes csapat, aki ki tud állni – árulta el Dusik Andrea.

lakos

Van olyan helybeli lakos is, aki szerint a kormány meg akarja téveszteni az embereket ezzel a kampánnyal, és a félelemkeltésre alapozva akar jobb eredményeket elérni a választásokon.

- Valóban van Ukrajna területén háború, de arről szó nincs, hogy Magyarország valaha is belekeveredne. Arról pláne nincs szó, amit a Fidesz kommunikál, hogy az ellenzék háborút akarna, senki nem akar háborút. Én voltam katona – igaz nem háborúban -, még a katonaságot sem szeretném, nemhogy a háborút - mondta el Kránicz József. 

Deák Ferenc nem támogatná a sorkatonaság visszaállítását, mivel hazánk erős katonai szövetségesekkel rendelkezik.

- A NATO tagjai vagyunk, beilleszkedünk a NATO-ba is, tehát ha nem lógunk ki a sorból, mint a tagállamok közti egyedüli ország, akkor a NATO minket megvéd, tehát nem fekszünk le Putyinnak - fogalmazott Deák Ferenc. 

A kötelező sorkatonai szolgálatot 2005-ben törölték el, a Magyar Honvédségben szolgálatot tevők létszáma azonban évről évre egyre magasabb.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.