A sok eső mellett a fertőzésekkel is a kártevőkkel is vannak gondok a kertekben

facebook megosztás

A sok eső és a fülledt meleg mellett számos más problémával találkozhatnak a kerttulajdonosok. A hektikus időjárásnál nagyobb bosszúságot okoznak számukra a csigák és a különféle kártevők.

A bajcsai Marczin házaspár kertjében idén is szépen burjánzanak a növények. Boltba egyáltalán nem kell menniük zöldségféléért, sőt még a családot is bőségesen ellátják. Birtokukat idén elkerülték a csigák, mint ahogy Marczin Jenőné fogalmazott: ez azért lehet, mert folyamatosan figyelnek, az utcájukban a szomszédok is, és ha csak egy példányt látnak, rögtön sózzák.

kert

- Majdnem sírva fakadtam, mikor megláttam a karfiolt. Mert eddig gyönyörű volt, most pedig a földből valami, vagy lótetű vagy pajor eszia gyökerét. És most majd kénytelen leszek, ha kimegy, akkor felkapálógépezzük és talajfertőtlenítő. De már vetettem másik magot, talán őszig jó lesz – tudtuk meg Marczin Jenőnétől. 

A nagy kertet Marczin Jenőné férjével közösen gondozza. A titokzatos kártevő mellett ezekben a hetekben a sok csapadékkal gyűlik meg a bajuk.

- Megáll a víz, és van olyan növény, amelyik nem kedveli a sok vizet. A hagyma például nem vízkedvelő, a krumpli sem annyira, de van amelyik még elviseli. Ez ellen nem lehet védekezni, annyi, hogy elvezetném, ha tehetném, de mivel a szomszédéra nem lehet, akkor marad így. Mindenkinek a sajátja – mondta el Marczin Jenő. 

csiga

Vegyszerrel most már nem lehet permetezni a kiskertben, hiszen ehetők a zöldségek. Marczinék ezért csalánlét használnak az öntözéshez.

Pár kilométerrel arrébb, Kisfakoson már nem szerencsések a gazdálkodók a csigákat illetően, felvételeinken jól látszik, hogy rengeteg van belőlük. Csigaölő szert lehet kapni a mezőgazdasági boltokban, de sokan használják a sózást is, vagy más, az interneten fellelhető praktikákat alkalmaznak.

V.A.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.