A komolyzene és az irodalom találkozott a Felsőtemplomban

facebook megosztás

„Magyar irodalom orgonára komponálva” címmel adott hangversenyt Filip Xavér a Felsőtemplomban. A fiatal művész tolmácsolásában számos klasszikus vers csendült fel, korábban még nem hallott módon.

Korábban zongorázott és szintetizátorozott Filep Xavér, aki ismerősei tanácsára próbálta ki az orgonát és jelenleg Budafokon templomi orgonistaként is dolgozik. A zenész szeretett volna valamilyen újdonságot bemutatni a közönségének, ezért döntött a versek zenei aláfestése mellett. A repertoárjában olyan művek szerepelnek, amelyek meghatározóak voltak az életében.

- Volt egy hatalmas szerelmem a magyar irodalom iránt. Például Kosztolányi „Hajnali részegség” című verse konkrétan az egész életemet képes leírni. Ezzel tudok igazán azonosulni és jött egy ötlet, hogy mi lenne ha ezekre a versekre improvizálnék és így jött, hogy improvizáljunk rá. Kipróbáltam otthon, csináltunk ennek egy prototípust Budafokon a Szent Lipót-templomban. Egyszer egy iskola meglátta a plakátot és meghívtak, hogy „légy szíves, ezt ad már nálunk elő” – mondta el Filip Xavér orgonista. 

orgona

A művész kiemelte, azért szereti a hangszerét, mert egy orgonakoncerten a teljes érzelmi skálát el lehet játszani.

- Nem hiába az orgona a hangszerek királynője, mindent meg lehet rajta szólaltatni. Nem feltétlenül áll jól minden mű egy orgonán, de az orgona tud sírni, tud ordítani, az érzelmeit ki tudja fejezni. Ezért egy légzőszerv, ha angolul fordítjuk. Képesek vagyunk bármit megszólaltatni egy hangszeren és az improvizációra is ez a legmegfelelőbb hangszer - tette hozzá az orgonista. 

Filep Xavér elmondta, hamar megtalálta a közönségét az újfajta előadásmóddal, hiszen folyamatosan hívják fellépni. A kanizsai koncert résztvevői a tolmácsolásában olyan verseket hallhattak, mint a „Lélektől lélekig” Tóth Árpádtól vagy Pilinszkytől a „Magamhoz”.

K.T.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.