Szarvascomb és lúdlábtorta

facebook megosztás

Születésnapra ünnepi ebédet főzött a hétvégén Halasi Melinda. A recepteket megosztjuk olvasóinkkal is.

Szarvascomb cumberland mártással és hercegnő burgonyával

Hozzávalók:

1 kg szarvascomb, 1 szelet füstölt szalonna, 0.5 l vörösbor, 1 fej vöröshagyma, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 babérlevél, só, bors, 4 borókabogyó, 1 db alma, rozmaring, kakukkfű, 0.5 kg burgonya, 1 tojássárgája, 5 dkg sajt, szerecsendió, só, bors.

Elkészítése:

A szarvascombot lehártyázzuk, a szalonnával megtűzdeljük. Formázzuk, azaz henger alakban megkötözzük. Bedörzsöljük a fűszerekkel, és egy éjszakára a vörösborban pácoljuk. Másnap római tálba vagy öntöttvas tálba helyezzük, 170-180 C fokon páclével és levessel felöntve puhára pároljuk. Általában két-három óra kell neki.

A körethez a burgonyát sós vízben megfőzzük, forrón áttörjük, a tojássárgájával és a fűszerekkel kikeverjük. Csillagcsöves habzsákból olajozott tepsire halmokat nyomunk és 190 Celsius-fokon megsütjük. A mártással tálaljuk.

kép

A lúdláb torta hozzávalói:

A tésztához:

5 db tojás, 10 dkg cukor, 8 dkg liszt, 5 dkg kakaópor.

A krémhez:

30 dkg vaj, 1 tojássárgája, 1 dl tejszín, 5 dkg kakaópor, 15 dkg cukor, 1 csipet só, 1 csipet instant kávé, 10 dkg étcsokoládé, 1 üveg rumos meggy.

Elkészítése:

A felsoroltakból a szokásos módon piskótatortát sütünk egy 22 cm-es karikában, és kihűtjük. A meggyből 20 szemet félreteszünk a díszítéshez, a többit kimagozzuk és nagyobb darabokra vágjuk.  A krémhez a vajat habosra keverjük és félretesszük. Gőz fölött a többi hozzávalót felfőzzük kb. 80 fokosra és amikor már enyhén sűrűsödni kezd, az edényt hideg vízbe állítjuk, és állandó keverés mellett kihűtjük.

Ezt az alapot a vajjal több részletben összedolgozzuk, és egyharmadot kiveszünk belőle a díszítéshez. A maradékhoz hozzáadjuk a vágott meggyet, betöltjük vele a tortát és hűtjük. A csokoládét felolvasztjuk és rákenjük a torta tetejére. Végül a félretett krémmel és a meggyel díszítjük.

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. május 23-ai számában)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.