Rengetegen csatlakoztak a kórház és az önkormányzat közös programjához

facebook megosztás

Először csatlakozott a Kihívás Napjához a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház és a város önkormányzata. A mozgást népszerűsítő program az intézmény udvarán kezdődött, majd a Széchenyi téren egy generációs tornával folytatódott, ahol minden korosztály képviseltette magát.

A kanizsai kórház fontos feladatának tartja a helyiek egészséges életmódra való nevelését, a különböző betegségek megelőzése érdekében. Brünner Szilveszter főigazgató elmondta, az egészségmegőrzést sokféleképpen gyakorolhatjuk, mindenkinek meg kell találni a számára legmegfelelőbb módot. A Kihívás Napja alkalmából egy 30 perces tornával készültek a dolgozóknak az intézmény udvarán.

- Ez a program valamikor a ’80-as években indult el, ott már 40 évvel ezelőtt azt gondolták, hogy edukálni kell az embereket arra, hogy a mozgás mennyire fontos az életünkben. Aztán ez terjedt az angolszász országokon keresztül Európába, a 90-es években érte el Magyarországot. És most, mivel a kórházban fontosnak tartjuk a lakosság edukációját, mi is csatlakoztunk ehhez, és ezt a programot a városban szervezett Kihívás Napjához kapcsoljuk hozzá – mondta el Brünner Szilveszter, a Nagykanizsai Kanizsai Dorottya Kórház főigazgatója. 

mozgás

Az egészséges állapot fenntartásában nagyon jelentős szerepe van a mozgásnak - kezdte Fliszár Mária, a Mozgásszervi és Rehabilitációs Osztály osztályvezető főorvosa. Napjainkban egyre gyakoribbak a mozgásszervi problémák, nem csak idősebb korban, de akár a fiatalok esetében is. A szakember szerint ennek egyértelmű oka a már nagyon korán kialakuló mozgásszegény-életmód.

- A gyerekek bekerülnek az iskolába, reggel 8-kor beül a padba, délután 4-ig ott van, hazamegy, leckét ír, újra ül, úgyhogy ebből a sok egy helyben maradásból ki kell őket zökkenteni. Mindenkinek nyilván meg kell találni a számára megfelelő mozgásformát. Van aki fut, van aki kerékpározik, van aki szertornázik, mindenkinek fontos, hogy olyat találjon, amiben kedvét leli – tudtuk meg Fliszár Máriától.

A mintegy 100 kórházi dolgozót Fürtös Roland gyógytornász mozgatta meg. Az eredeti tervekben csupán egy 15 perces pulzusemelő tréning szerepelt, a szakember azonban ehhez hozzákapcsolta a nagy ízületek átmozgatását és az izmok erősítését megcélzó gyakorlatokat.

- A mindennapokban nem használjuk ki azokat a mozgásokat, azokat a funkciókat, amiket megkövetelnek ezek az ízületek. Úgyhogy a mozgásprogram legjavát a nagyízületi átmozgatások adták, ezek, illetve az ezek körüli izmok erősítése. Ezen kívül volt benne pulzusemelés, felső- és alsóvégtagi gyakorlatok. Rengeteg sok nyújtással, én azt gondolom, mert ez is nagyon szükséges, és szerintem a mozgásprogram legjavában mindig az a lényeg, hogy mindenki csak annyit végezzen el, amennyi jól esik neki, ugyanakkor preferálom a mindennapi mozgást, hiszen a szervezetünknek nagyon is szüksége van rá – fogalmazott Fürtös Roland, a Mozgásszervi Rehabilitációs Osztály gyógytornásza. 

gyerek

A program délelőtt 10 órától a Széchenyi-téren folytatódott, ezzel is tisztelegve a legnagyobb magyar különböző sportágak meghonosításában való részvételében. A generációs tornára óvodások, általános és középiskolások, valamint szépkorúak is érkeztek. A tornagyakorlatok mellett például evezőgép is várta a mozogni vágyókat. A Kossuth téri Tagóvodából kerékpárral érkeztek a gyerekek, akik hamar birtokba is vették a különböző eszközöket.

- Én azért szeretek mozogni, mert jó - árulta el Tóth Boglárka. 
- Én azért szeretek mozogni, mert az erősít, és egy kicsit növeszt is szerintem – mondta el Kalicz Benedek Zsolt. 

Az esemény létrejöttét a Dél-Zalai Víz-és Csatornamű Zrt, a Plastex Kanizsa Kajak-Kenu Klub, valamint a Kanizsai Oldtimer Kerékpáros Szövetség is segítette. A szervezőkkel készült interjúinkból bővebb összeállítást láthatnak mai, Napi Kanizsa című műsorunkban.

SZ.F.

(Képek: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.