Minden eddiginél közelebb a valósághű hologramok világa, egy szemüveg elég lesz hozzá

facebook megosztás

Számos téren forradalmi újítást hozhat a technológia továbbfejlesztése.

A jelenlegi holografikus technológiára építve egy olyan módszert fejlesztettek ki, amely elég kicsi ahhoz, hogy akár hétköznapi szemüvegek lencséihez hasonlóan is lehessen alkalmazni – számolt be róla a Live Science.

Napjaink megoldásainak egyik legnagyobb problémája, hogy a holografikus tartalmak szűk betekintési szögre korlátozódnak. Ennek szélesítése bár lehetséges, az a képi élmény nagyfokú romlásához vezet.

Felix Heide, a Princeton informatika adjunktusa és a most bemutatott technológia egyik kutatója elmagyarázta, hogy mennyire fontos a látószög. „Ahhoz, hogy hasonló élményt kapjunk egy monitor használata esetében, közvetlenül egy mozivászon előtt kellene ülnünk” – mondta.

A Nature Communications című folyóiratban áprilisban megjelent tanulmányban részletezett új technológia sokkal valósághűbb hologramok létrehozásához vezethet, függetlenül attól, hogy a felhasználó milyen irányba néz, vagy milyen gyorsan változtatja a betekintési szögét.

Ezt egy egészen apró eszközzel érik el, így viselőjének nincs szüksége nagyméretű VR-szemüvegre. A forradalmi kijelzőtechnológia kapcsán kiemelték, hogy az az eddigieknél könnyebben használható, kisebb súlyú és ultravékony. Ezzel pedig végre áttörheti korlátait a holografikus megjelenítés, és szélesebb körben is alkalmazhatják majd.

A princetoni csapatának legfontosabb újítása egy második optikai elem létrehozása volt, amely  bővíti a látómezőt, miközben megőrzi a hologram részletességét a képminőség sokkal kisebb romlása mellett.

Forrás és kép: liner.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.