Mellrák gyógykezelése: gyorsított eljárásban engedélyezik a Roche új gyógyszerét

facebook megosztás

Az amerikai gyógyszerhatóság gyorsított eljárásban vizsgálja a Roche gyógyszergyár új termékét, ugyanis az eddigi vizsgálatok szerint a gyógyszer hozzájárul az emlőrákban szenvedő betegek hosszabb élettartamához, anélkül, hogy a betegség előrehaladna.

Gyorsított felülvizsgálati eljárást kap a Roche gyógyszergyár kísérleti emlőrákgyógyszere – írja a Bloomberg. Az eljárást azért gyorsította fel az amerikai gyógyszerhatóság, mert kiderült, hogy a gyógyszer hozzájárult a betegek tovább élésében a betegség előrehaladása nélkül. 

A döntést támogatta az a kutatás is, amelyik igazolta, hogy az inavolisib nevű gyógyszerhatóanyag hatékonyabb elsődleges kezelési lehetőséget kínálhat azoknak a nőknek, akinél a mellrák egy bizonyos mutációja jelent meg. 

A mellrák bizonyos mutációját gyógyítja

A Roche azt közölte kedden, hogy a PIK3CA nevű mutációval diagnosztizált nők standard kezelésévé válhat a gyógyszer. A mutációk – a hormonpozitív emlőrákok mintegy 40 százalékában fordulnak elő – a tumor növekedését, a betegség progresszióját és a kezeléssel szembeni rezisztenciát okozzák.

A vállalat tavaly decemberben számolt be a gyógyszerrel kapcsolatos kulcsfontosságú eredményekről. A hírre a Roche részvényei alig változtak a zürichi tőzsdén. A részvény idén 3 százalékot esett, egyike az európai gyógyszergyártókat követő Bloomberg-index öt legrosszabbul teljesítő részvényének. 

Forrás és kép: vg.hu

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.