Megkérdeztük – mik a tervek az érettségi után?

facebook megosztás

Május elején a kötelező tantárgyak írásbelijével kezdődött el az érettségi. Ugyan a számonkérés még javában tart, hiszen a szóbeli megmérettetés csak néhány hét múlva indul, az egyetemi felvételi időszaka már február 15-én lezárult. A továbbtanulást tervező végzősöknek addig volt lehetőségük eldönteni, hogy hol folytatják tanulmányaikat a következő tanévben.

Az érettségi után a végzősök egy része a munka világában kezdi meg felnőtt életét, azonban sokan szeretnének továbbtanulni és diplomát szerezni. Ennek a kapcsán a Piarista Iskolában érdeklődtünk, hogyan képzelik el a jövőt a diákok. Böszörményi Gézától megtudtuk, a többség a felsőoktatásban folytatja. – Majdnem mindenki felvételizik és majdnem mindenki be is szokott kerülni abba az intézménybe, amit választ magának. Egy-két olyan diákunk van, aki úgy dönt, hogy még vár egy évet a felvételivel vagy valamilyen szakképzésben vesz részt, de aztán a legtöbben utána továbbmennek felsőoktatásba – fogalmazott az igazgató.

Az elmondottakat a megkérdezett diákok is megerősítették. Karakai Kírát kiskora óta érdekli az építészet, így a következő tanévtől építőművésznek tanulna Sopronban. Ahogy a többség, úgy ő is a matematikaérettségitől tartott leginkább, azonban mint mondta, kellemesen csalódott, így a továbbtanulási terveire is okkal tekint pozitívan. – Elkezdtem a fizika- és matematikafakultációt, de annyira nem ment, úgyhogy áttértem a grafikára, aztán megtaláltam az egyetemen ezt a szakot, és gondoltam, kipróbálom – mondta el.

Van, aki kiskora óta tudja, milyen pályát válasszon. Darabos Martin Pécsen, orvosi karon szeretne tanulni. Kiemelte, főként a neurológia és kardiológia érdekli, és jövőbeli hivatásával édesapja nyomdokába lépne, hiszen ő is az egészségügyben dolgozik. – Gyerekkoromban sokszor meglátogattuk a munkahelyén. Eléggé megfogott az orvosi munka, hogy hogyan bánnak az emberekkel és hogy minél több embernek segíteni akarnak. Hozzátette, az iskola is segítette abban, hogy meghozza a döntést.

Nem csak Darabos Martin kapott segítséget az intézménytől. Németh Letícia még az előző tanévben az osztályával látogatott Budapestre egy szakkiállításra, ahol sok kérdésére választ kapott, de Nemzeti Közszolgálai Egyetem nyílt napján is részt vett. – Ott nagyon lelkesek voltak és nagyon meggyőzően meséltek a szakokról. Otthon átbeszéltük, végül megszületett a döntés – fogalmazott Letícia, aki több különböző, például tanári szakot is megjelölt, de első helyen a biztonságpolitika szerepel. Döntésében az idegen nyelvek és az utazás iránti szeretete motiválta.

Ahogy az a diákok válaszaiból kiderült, határozott elképzeléseik vannak a jövőt illetően, azonban a megvalósításhoz az kell, hogy júniusban a szóbeli érettségin is jól szerepeljenek. A 2024 szeptemberében induló képzések ponthatárait július 24-én hirdetik ki.

TÓTH Csilla

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. május 15-ei számában)
 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.