Klasszikus gépeket csodálhattak a repülés szerelmesei

facebook megosztás

Nagykanizsára érkezett a „Legendák a levegőben” programsorozat a hétvégén. A kiskanizsai reptéren tartott eseményen az érdeklődők utasként akár ki is próbálhatták a repülés klasszikus modelljeit.

Tavasszal nyolc, ősszel hat családi sétarepülős napot szerveznek a programsorozat részeként, amelynek célja a repülés népszerűsítése és megismertetése az emberekkel. Két éve már tervben volt egy kanizsai esemény, ám az akkor meghiúsult, így városunk először adhatott otthont ilyen jellegű repülőnapoknak. Az időjárás nem volt túl kedvező vasárnap, forgatásunk idején kezdtek érkezni az emberek, azonban a szervezők így is elégedetten értékeltek.

repülő

- A legfontosabb az volt, hogy jöjjünk le, építsünk fel, nézzük meg, hogy mit hova tegyünk, hogyan működik maga a repülőtér ebben a környezetben, hogy hogyan működik egy ilyen családi sétarepülő hétvége, az utasokat, hogyan tudjuk kiszolgálni, a parkoltatás és egyebek is kérdések. Egyelőre úgy gondolom, hogy ezzel a hétvégével letettük az alapját akár a várossal vagy a helyi repülőklubbal. Bízom benne, hogy hamarosan – akár már jövőre is – ide egy airshow-t tudunk hozni több bemutatóval, Besenyei Péterrel, akár külföldi versenyzőkkel - mondta el Vécsei Mihály, a Legendák a Levegőben fő szervezője. 

Az érdeklődők az autogyro (00044) modellek mellett Cessnát és An-2-est (0057) is láthattak, valamint próbálhattak ki utasként. Ezt a típust korábban mentőrepülésre is használták, de még ma is forgalomban van, elsősorban ejtőernyős ugrások végrehajtásánál és sétarepülésnél alkalmazzák. A konstrukció most is rendkívül megbízhatónak számít.

repülő

- Ez egy szovjet konstrukció, ami nem egy degradáló jelző, hanem inkább egy felhúzó dolog, mert az orosz repülőipar nagyon komoly és amióta a repülésben részt vesz, nagyon kedvező a baleseti statisztikája – árulta el Varga Balázs pilóta. 

A légi eseményen számos kiegészítőprogrammal találkozhattak a látogatók, például lehetőség volt légfegyverrel és íjjal is célba lőni, de gyereknapi elfoglaltságoknak is otthont adott a reptér. A Legendák a Levegőben sorozat a hétvégén Zalaegerszegen folytatódik.

K.T.

(Képek: Kanizsa TV)

 

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.