Kanizsán is emlékeztek a hősökre

facebook megosztás

Fejet hajtottak a kanizsaiak a Hősök napján az elesett katonák emléke előtt. A Sarlós Boldogasszony-templom melletti Millenniumi emlékparkban tartott eseményen mintegy félszázan vettek részt, hogy leróják kegyeletüket.

Május utolsó vasárnapján azokra a katonákra emlékezik a magyarság, akik testi épségüket kockáztatták vagy az életüket adták a hazáért. Kanizsán hagyománynak számít, hogy a résztvevők a kiskanizsai emlékparkban gyűlnek össze leróni a kegyeletüket. Poprádi Zoltán, honvédezredes minden évben részt vesz az eseményen. Szerinte nincs olyan magyar család, akinek valamelyik tagja ne hozott volna áldozatot a hazáért, és napjainkban a hősökre való emlékezés aktuálisabb, mint valaha.

- Kiindulva abból, hogy a világ összes országa közül jó néhányban – csaknem negyvenben – háború folyik, átérzik az emberek és gondolnak arra, hogy milyen nagy áldozatokat kellene hozni a hazáért. Most ebben a helyzetben jelenleg a lelki és a fizikai felkészítés az, ami folyamatban van - mondta el Poprádi Zoltán, a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala-Somogy Megye vezetője. 

hősök

A hősök napját az I. világháború idején iktattatták törvénybe, a szocializmus idején azonban tilos volt megtartani. A mementót 2001-ben állította vissza az országgyűlés. Az eseményen több katonatiszt is részt vett, akikre nagy hatással volt elődeik példamutatása.

- Katonai kötelességünk volt megemlékezni az elődeinkről, akik a hazáért harcoltak és az életüket adták érte. Szerintem mi mindig megemlékeztünk a hősökről és meg is fogunk ezután is. Miután hivatalossá vált, utána még jobban és már a civilek is megemlékeznek a hősökről, ami egy nagy dolog és ezt a hősök mind megérdemlik – fogalmazott Zsálek József, a Magyar Honvédség nyugállományú alezredes.

Az elesett katonákért Nagy Vendel plébános és Bertók Dániel református lelkész közösen mondtak imádságot. A rendezvény a hősi emlékmű megkoszorúzásával zárult.

K.T.

(Képek: Kanizsa Médiaház)

Hősök napja, megemlékezés és koszorúzás a Milleniumi Emlékparkban

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.