„Jó lenne, ha be lenne tiltva” – A helyieket kérdeztük a TikTok betiltásáról

facebook megosztás

A TikTok betiltása lehetne a megoldás a fiatalok túlzott közösségimédia-használatára a megkérdezett kanizsaiak szerint. Számos országban napirendre került a téma az elmúlt időszakban, ami sok esetben nagy felháborodást váltott ki, a helyiek azonban támogatnák a döntést.

Míg az Egyesült Államokban a TikTok teljes betiltásáról beszélnek, addig több országban az állami alkalmazottak számára már nem elérhető az alkalmazás a kormányzati telefonokon. Az Index cikke alapján ezt a fiatalokra gyakorolt negatív hatásokkal, valamint a platform kínai kötődésével indokolják. A megkérdezett helyiek úgy látják, a TikTok a gyerekek világnézetét is rossz irányba tereli.

– Egy valótlan világot mutat be. A fiatalok ezért próbálnak valahogy jobbak lenni, vagy hogy „én is ezt szeretném csinálni meg azt”, de egyébként ez teljesen nem így van a színfalak mögött, ezért nem lenne rossz, hogyha betiltanák, de vannak rajta olyan dolgok, amik mondjuk nem annyira borzasztóak – mondta el egy kanizsai lakos. 

teló

A platform szabályzata szerint azt csak azok használhatják, akik betöltötték a 13. életévüket. Ennek ellenére sokak szerint a gyerekek már akár 8 évesen regisztrálnak.

– Szerintem igen, jó lenne, ha be lenne tiltva. Nekem is van TikTokom, de én igazából csak nézelődöm. Semmi olyat nem szoktam felrakni – árulta el Pátri Viktória.

Mások úgy látják, a betiltás negatívan érintené a fiatalokat, azonban Szabó Dóra szerint a használata még annál is károsabb.

– Időrablónak tekintem, több barátom is mondja, hogy két-három órája simán elcsúszik vele naponta azon, hogy csak leül a kanapéra és görgeti a TikTok-videókat. Szerintem őket negatívan érintené, viszont társadalmi szempontból meg hasznos lenne – fogalmazott Szabó Dóra. 

A helyiek úgy gondolják, a TikTokon terjedő kihívások a legveszélyesebbek a gyerekekre nézve, hiszen azokban gyakran a testi épségüket fenyegető tevékenységekre buzdítják őket. A beszélgetésekből hosszabban Megkérdeztük című műsorunk szombati adásában hallhatnak.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.