Finisben az EP-kampány is – ellenzéki listavezetők Nagykanizsán

facebook megosztás

Nemcsak az önkormányzati választások kampányidőszaka lépett be a hajrába, de az európai parlamenti választással kapcsolatban is az utolsó energiáikat mozgósítják a Brüsszelbe készülő pártok. Az elmúlt hetekben két ellenzéki politikus, Márki-Zay Péter és Magyar Péter is igyekezett megszólítani és szavazásra buzdítani a nagykanizsaiakat az Erzsébet téren.

mp

A legutóbbi országgyűlési választásokat követően alapította meg a Mindenki Magyarországa Néppártot Márki-Zay Péter, aki két évvel ezelőtt az ellenzék miniszterelnökjelöltje volt. A párt úgy hivatkozik magára, mint a korrupciómentes Magyarország egyik alappillérére, akik alternatívát igyekeznek kínálni a jelenlegi kormány helyett. A pártelnök beszédében többször kiemelte, tudják, hogy a Fidesz leváltása nem lehetséges néhány héten belül, azonban a folyamat elindításában szeretnének részt venni, ezért céljuk, hogy az EP-választásokon elérjék a bejutási küszöbnek számító 5 százalékot. Az elmúlt hetekben ennek érdekében több helyen is utcafórumot tartottak, városunkba Zalaegerszegről érkeztek. Márki-Zay Péter szerint országszerte hasonló problémákkal néznek szembe.

– Vannak különbségek a különböző települések között, de a legnagyobb problémák, azok mindenütt ugyanúgy megtapasztalhatók, összeomlott az egészségügy és az oktatás. Két év alatt a kormány állításairól kiderült, hogy hazugság. Postákat zárnak be és ők küldik a fiatalokat a véres polgárháborúba afrikai országokba és Koszovóba. A kormánypártunk háborúpárti, aki az összes szankciót megszavazta az ukrán fegyverszállításhoz hasonlóan – nyilatkozta stábunknak Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke.

mz

Márki-Zay kettős reménnyel várja június 9-ét, hiszen az öt százalék megszerzése mellett célja, hogy újraválasszák Hódmezővásárhely polgármesterének. Amennyiben ezek a feltételek teljesülnek, akkor Szalma Botondot delegálnák az Európai Parlamentbe. A párt kampányfőnöke hangsúlyozta, céljuk, hogy az Európai Néppártot erősítve küzdjenek a magyar önkormányzatiság helyreállításáért és az EU-s pénzek egyenlőbb elosztásáért. 

Ezen az utcafórumon részt vett Horváth Jácint, az ÉVE-frakció nagykanizsai polgármesterjelöltje is, akit – hasonlóan a nagyvárosok ellenzéki jelöltjeihez – Márki-Zay a támogatásáról biztosított. A helyi Fidesz oldala szinte azonnal támadta a kanizsai politikus szereplését, és kialakult egy politikai szócsata. Horváth a Facebook-oldalán lejárató propagandának minősítette az esetet.

Néhány hónapja tűnt fel a magyar nagypolitikában Magyar Péter, aki a Tisztelet és Szabadság Párt színeiben indul az EP-választásokon. Varga Judit korábbi férje folyamatosan kapja a támadásokat kormányoldalról, valamint múltja miatt az ellenzékiektől is, ám az vitathatatlan, hogy így is jelentős politikai erővé vált az elmúlt időszakban. Zalában két nap alatt bejárta Lentit, Letenyét, Zalaegerszeget és Nagykanizsát is. Városunkban tett látogatásán a legóvatosabb becslések szerint is legalább ezer-ezerötszáz ember vett részt. 

mp

A főtéren tartott beszédében nem kímélte a kormánypárti politikusokat, akik szerinte elveszítették a realitásérzéküket, mivel álláspontja szerint nem Ausztriát éri utol a magyar gazdaság, hanem Bulgária éri utol azt. Az eseményen kitért Cseresnyés Péterre is, akit fideszes hűbérúrnak nevezett, aki számos fejlesztést megígért a nagykanizsaiaknak. Többen a tömegből az egykori dél-zalai üzemek neveit tartalmazó molinókat tartottak, így demonstráltak a néhai üveggyár, lámpagyár és kólagyár mellett is. A legélesebb reakció akkor érkezett a helyiek részéről, amikor ezeket Magyar Péter is szóba hozta.

– 4000 ember veszítette el az állását. Az állami tulajdonú Eximbank pedig összesen 66 milliárd forintot keres, fut az adófizetők pénze után. A Tungsram bedőlése itt is rengeteg embernek lehetetlenítette el az életét és 850 vállalkozás köztük nagykanizsai kis - és középvállalkozások kerültek lehetetlen helyzetbe. De nem a Tungsram volt az egyetlen, bezárt a csokigyár, a gépgyár, a kanizsai üveggyár. Ígértek helyette egy vagongyárat, gondolom most is megígérik a választás előtt, együtt az olcsó csirkefarháttal és benzinársapkával, de még nincs meg. Ígértek 1500 munkahelyet, 1800 tehervagonnal és 4800 vasúti futóművel – hangoztatta beszédében Magyar Péter, a Tisza Párt EP-képviselőjelöltje.

A Nagykanizsára érkező EP-listavezetők sorát eredetileg a kormánypárti Deutsch Tamás is bővítette volna, ám a május 15-re tervezett rendezvény – ahová a Kanizsa Médiaház nem kapott meghívót – előre nem látható ok miatt elmaradt. Városunkba látogat viszont Dobrev Klára és Róna Péter is. Az EP-listavezetők jövő héten személyes találkozóra várják az érdeklődőket.

KÁLOVICS Tibor

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. május 23-ai számában.)

 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.