Ez már a hajrá – még 17 nap a választásokig

facebook megosztás

Alig több mint két hét van vissza a június 9-i szavazásig. A plakátok már kikerültek a város összes oszlopára, így mindenki belefuthatott a három polgármesterjelölt vagy a közgyűlési frakciók indulóinak arcképébe. Az utolsó voksolás előtti közgyűlést szerdán, lapzártánkkor tartották. Ám annak előzményeiről és az első döntéseiről így is beszámolunk. 

Mint arról már legutóbbi számunkban is írtunk, az eldőlt, hogy polgármesternek négyen indulnak Kanizsán. A mi hazánkos Hokker Tibor kampánya kapcsán túl sok információnk nincs. Hiszen se sajtótájékoztató, se online tartalmak nem köthetők hozzá és a plakátjaival is csak elvétve lehet találkozni. Nála lényegesen aktívabb a független Vig Attila, aki mindennap több élő bejelentkezéssel mondja el véleményét különböző témákról. De nemrég azt is meghirdette, hogy a saját költségén fogja támogatni az útfelújításokat. Ők ketten valószínűleg nem találkoznak személyesen június 9-ig, ellentétben a két esélyesebbnek vélt jelölttel.

Horváth Jácint is aktív kampányt folytat. A közösségi oldalán több videót is megosztott, itt kitért az elmúlt ciklus sikereire: „…meg tudtuk mutatni, hogy csapatként dolgozva felül tudtunk emelkedni a pártpolitikán, és a városért dolgoztunk. Ha kellett, visszavettük a Mészáros Lőrinc-közeli cégtől reklámgazdai tevékenységet, vagy épp helyben tartottuk a víziközmű vagyonunkat. Ezeket a helyi Fidesz nem támogatta. Utólag bebizonyosodott, hogy mindkettő helyes döntés volt, megérte kiállni Kanizsáért!” De felelevenítette a Teleki-Platán víziközmű-fejlesztést is, valamint leszögezte: a korábbi ciklusok kanizsai polgármesterei csődöt mondtak, bebizonyították, hogy nem képesek befektetőkkel tárgyalni. De arról is írt az ÉVE jelenlegi frakcióvezető-helyettese, hogy Márki-Zay Péter látogatásánál megpróbálta őt lejáratni a helyi Fidesz: „Tegnap délben felhívott Márki-Zay Péter, hogy Nagykanizsán tart egy utcafórumot, és szívesen lát, továbbá, hogy támogatásáról biztosít a Mindenki Magyarországa Mozgalom részéről. Természetesen úgy gondoltam, személyesen is találkozok vele, és megtisztelem azokat a kanizsaiakat, akik eljönnek a beszélgetésre. Szerintem ez így tisztességes. Erre mit művel Balogh László fideszes médiája. Odaküld egy propagandista fotóst, csak azért, hogy egy lejáratócikket írhassanak. Polgármester úr, van még lejjebb?” Horváth arról is beszámol, hogy a héten több utcafórumot is tartanak, így például megjelenésünk napján, azaz csütörtökön Nyeste Péterrel és Balogh Tündével, szombaton pedig két helyszínre is kimennek Gondi Zoltánnal.

Ami a polgármestert illeti, amellett, hogy a városi eseményekről rendre a Facebook-oldalára is posztol, ő szintén a videók és még inkább a rövid írások híve lett. Nála megjelenik, akárcsak az összes kormánypárti potentátnál, a „háborút akarsz vagy békét” tematika. Azt is megjegyezte Balogh László, hogy: „Az Éljen Városunk! Egyesület eddigi négy és fél éves többségi hatalomgyakorlásával szemben mi közösségi városvezetést alakítunk ki…” De Horváth Jácintnak és az ÉVE frakcióvezetőjének, Fodor Csabának rendre címez politikai támadásokat, kritikákat. Íme az egyik: „Az nem járja, hogy a várost irányító baloldali frakció - élén Fodor Csabával és Horváth Jácinttal – minden, a várost érintő kérdésben önös politikai érdekeit helyezi előtérbe. Ennek Nagykanizsa és a kanizsaiak látják kárát. Bizonyítja ezt az elmúlt évek számos keserű példája, amikor Horváth Jácinték minden figyelmeztetésünk és felhívásunk ellenére erőből nyomtak át döntéseket. Elég volt a gőgből, elég volt az egyhelyben topogásból és a tehetetlenségből.” Balogh László nagyjából kétnaponta szentel egy posztot a Horváth-Fodor duónak, íme egy újabb részlet: „Nagykanizsán nagyszerű emberek élnek, akik megérdemlik az odafigyelést és az őszinte beszédet. Nem mehet tovább az elmúlt évek baloldali elnyomása, elég volt a várost irányító baloldali többség átgondolatlan és indulatból hozott döntéseiből. Fodor Csaba, Horváth Jácint és elv-társaik leszerepeltek…”

Nos, ilyen előjelek után jött a májusi soros közgyűlés. A napirendeket látva, bár két pontban is foglalkoznak a költségvetéssel és ismét szó lesz Balogh László és Cseresnyés Péter egyeztetéseiről, de olyan túl nagy vitákra nem lehet számítani. A kérdés inkább az, hogy a felek fel akarják, fel merik-e használni ezt az ülést a kampányra. Vagy miután a választás már itt van a kapuban, inkább jobb most már a békesség alapon, szépen lecseng az egyeztetés.

Ahogy az várható is volt, a választások előtti utolsó közgyűlés túl nagy vihart nem hozott. A fontosabb történések között említhetjük Gábris Jácint interpellációját a bezárt palini posta kapcsán. Az ÉVE képviselője leszögezte, ha már nem nyitja újra a fiókot a fenntartó, legalább az épületet kapja meg a város, hiszen tudnák hasznosítani. Ráadásul kisebb szócsata is alakult abból, hogy az épület környezete gondozatlan, de néhány napja Kuti László független képviselőjelölt lenyírta a füvet, ami Gábris szerint hosszú távon nem megoldás.

A költségvetést érintő pontoknál Horváth Jácint hozta fel, hogy több mint 10 milliárdot kellett a városnak visszafizetnie az államnak, mivel a kormány lefújta az uszoda és a ferences kolostor projektjét. Balogh László e kapcsán annyit reflektált: reméli, más formában folytatódnak a projektek.

Alapvetően jó hír volt, hogy mintegy 500 millió forint plusz keletkezett a városi büdzsében. E kapcsán Balogh László hozott egy előterjesztést, amiben pontosan felosztotta ezt az összeget, több utcafelújítással. Horváth Jácint úgy érvelt, pontosabb előkészítést igényel mindez, így térjenek rá vissza júniusban. Ezt elfogadhatónak tartotta a polgármester is, ugyanakkor Bizzer András alpolgármester kérte, a Szakképzési Centrum költöztetésének támogatását és a munkahelyteremtésre szánt összeget fogadják el az ülésen. Végül nem így lett, Horváth szerint a munkahelyteremtési koncepciót át kell dolgozni, míg a Szakképzési Centrumot egyszer már támogatták, amire az lett a válasz, hogy az ottani vezetés szerint az ÉVE nem jól gazdálkodik. Horváth hozzátette, ha a Szakképzés viszont ilyen jól sáfárkodik a forrásaival, akkor ellentmondás, hogy ismét támogatást kérnek. Végül hozzátette, ha júniusig hoznak egy részletes kimutatást, újra tárgyalhatnak a kérdésről.

MIKÓ-BARÁTH György

(Fotók: Horváth Zoltán)

Megjelent a Kanizsa Újság 2024. május 23-ai számában. 

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.