Értékeljünk

facebook megosztás

A vége felé közeledik a 2019-2024-es önkormányzati ciklus. A Kanizsa Médiaház az elmúlt időszak értékelésére kéri a képviselő-testület tagjait. Minden városatyának lehetőséget adunk arra, hogy ugyanazokra a kérdésekre ugyanakkora terjedelemben reagáljanak.

 

Kérdéseink a következők:

1. A munkája során mire a legbüszkébb az eltelt 5 évben?

2. Mit sajnál, hogy nem sikerült elérnie?

3. Hogyan értékeli az önkormányzat munkáját?

 

Levelünkre Bizzer András alpolgármestertől (FIDESZ-KDNP) nem kaptunk választ. Dénes Sándor önkormányzati képviselő (FIDESZ-KDNP) megköszönte a megkeresésünket, de nem élt a felkínált lehetőséggel. Az alábbiakban Schauta Marcell és Gondi Zoltán képviselők válaszait közöljük.

Schauta Marcell (Éljen VárosuNK! Egyesület – DK – JOBBIK – MSZP – LMP – MOMENTUM)

1. Három területet emelnék ki, mindegyik esetében nagy előrelépést tettünk, bár ezek jobbára részsikerek, hiszen évtizedes adósság volt ezek megoldása. Az egyik az idősek ellátását érintő fejlesztések, úgymint az épület klimatizálása, energetikai korszerűsítése, egészségügyi szakápolás bevezetése, orvosi szoba kialakítása, gépjárműpark fejlesztése. De említhetném a bölcsődék, óvodák energetikai korszerűsítését, klimatizálását is, mert ezek is részei voltak azoknak az egészségvédelmi célkitűzéseknek, amiket megfogalmaztunk.

A másik a Kanizsa REHAB-ban a foglalkoztatás bővítése, itt a korábbi 114 dolgozóhoz képest ma 154 feletti létszámmal számolhatunk, ami úgy tűnik, hosszú távon is tartható lesz, és ha a gazdasági környezet kedvezően alakul, tovább bővíthető. A harmadik az önkormányzati bérlakásprogram, aminek még nagyon az elején vagyunk. Mára sikerült felszámolni a komfort nélküli bérleményeket, bővíteni és egyúttal elkezdeni felújítani a lakásállományt, új bérleti konstrukciókat kidolgozni és bevezetni. Rengeteg pályázatot írtunk ki, sokak lakhatási problémáját sikerült megoldani. Mindhárom területet érintően vannak bőven tennivalók, de előrelépni csak akkor tudunk, ha forrást is tudunk hozzárendelni.

2. Számtalan dolgot említhetnék, de ezekről forrás hiányában értelmetlen is lenne beszélni. Az egyik, ami a jövőben is a legnagyobb fejtörést fogja okozni a városnak, az a hajléktalanszálló. Ma úgy látom, hogy a József főherceg laktanya megmentése, funkcióval való megtöltése lenne helyes döntés. Ehhez azonban létre kellene hozni egy hajléktalanszállót, el kellene választani a hajléktalanná vált és a hajléktalan életmódot folytató emberek ellátását a városban. Sok dolog pedig folyamatban van, nem lemondtunk róla, csak lépésről lépésre kell haladni.

3. Belülről látva – minden cselszövés, ármánykodás és akadályoztatás ellenére is – nyugodtan mondhatom, hogy a lehetőségeinkhez mérten mindent sikerült megvalósítani. Ez viszont sok türelmet, energiát, fegyelmezettséget és sokszor meglepő taktikát igényelt.

Gondi Zoltán (Éljen VárosuNK! Egyesület – DK – JOBBIK – MSZP – LMP – MOMENTUM)

1. 2019-ben listáról kerültem a közgyűlésbe. Korábban három cikluson keresztül tagja voltam a humán bizottságnak, illetve az oktatási, kulturális, ifjúsági és sportbizottságnak. Azokból az időkből több olyan kérdést is felszínre tudtam hozni, amit sikerült újragondolni és megváltoztatni. A frakció elsősorban sport és oktatási területen számított a munkámra, hiszen ezeken a területeken civilként is évtizedek óta dolgozom. A sportélet területén első feladatomnak tekintettem egy olyan sportrendelet létrehozását, amiben visszaköszöntek az egyesületek elképzelései, javaslatai. Az oktatás terén elsőként a szakképzést, illetve a felsőoktatást érintő ösztöndíjak kerültek a figyelem középpontjába. A szakképzés gyakorlatilag saját magát formálta úgy, hogy nem tartott igényt a várostól. A felsőoktatási ösztöndíj kérdésköre véleményem szerint módosítást igényelt, mivel egy ilyen ösztöndíjnak, amit a város biztosít az itt élő fiatalok számára kell, hogy üzenete legyen. Üzenje azt, fontos számunkra, hogy helyben tanuljanak tovább, itt szerezzék meg gyakorlati tudásukat, ismerjék meg a helyi lehetőségeket és maradjanak itthon. Korábban ez az ösztöndíj minden hallgató számára elérhető volt, és úgy lehetett értelmezni, mint az intézmény saját belső ösztöndíját. Javaslatomra a pályázok körét leszűkítettük a nagykanizsai, illetve a letenyei járásra, és ma már elmondható, hogy beigazolódott az elképzelésünk.

Természetesen a lakosság a közvetlen környezetemből is folyamatosan megkeresett a problémáival, javaslataival. Kiskanizsának vannak olyan helyi sajátosságai, mint például a talajvízelvezető árkok állapota, a Principális-csatorna problémái, amiket a képviselői felszólalásaimban is jeleztem. De olyan dolgok is napirendre kerültek, mint az utak és járdák állapota, játszóterek játékainak bővítése vagy a tömegközlekedés menetrendjével kapcsolatos felvetések. Kiemelném, próbáltam felhívni a figyelmet az illegális szemétlerakásra. Elszomorító látvány, hogy sokak szemétlerakónak tekintik a városból kivezető mezei utakat. Szerencsés helyzetben van városunk, hogy rendelkezik egy olyan közösségi területtel, mint a Mindenki Sportpályája. Javaslatomra elkészült a felújítási terve, aminek megvalósítása részben már el is kezdődött.

2. Roppantul sajnálom, hogy a kormány által 2015-ben megígért versenyuszoda nem készült el, és a jövőben fontosnak tartanám egy termálvizes medence vagy medencék létrehozását is.

 

BAKONYI Erzsébet

(Megjelent a Kanizsa Újság 2024. május 23-ai számában.)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.