Erdélyben jártak a Rozgonyi-iskola hetedikesei

facebook megosztás

A magyarság kultúráját és történelmét ismerhetik meg a Határtalanul Programhoz csatlakozó diákok, aminek részeként májusban Erdélybe látogattak a Rozgonyi-iskola tanulói. A hetedikesek élményeiről kedden tartottak előadást az intézményben.

A Rozgonyi-iskola 2012-ben csatlakozott a Határtalanul Programhoz, azóta négy ország magyarlakta területeit járhatták be a diákok. A májusi kiránduláson 41 tanuló látogatott Erdélybe, ahol Gyulafehérvár, Algyógy és Déva is a célpontok között szerepelt. Jeszenői Csaba szervező hangsúlyozta, a gyerekeknek nagyon kevés ismerete van a határon túli magyarságról, ez a program pedig ennek kiküszöbölésére is lehetőséget biztosít.

– A program nagyon jó abból a szempontból, hogy ez alatt a négy, öt, hat – attól függ ki hány napra pályázik – nap alatt rengeteg dolgot megismerhetnek a gyerekek. Hogy ebből mennyi marad meg a fejükben, az kérdéses, de ez tulajdonképpen ugyanolyan, mint az iskolai tanítás. Valami majd egy idő után leszűrődik, leülepedik, és nagyon reméljük, hogy hasznossá válik a későbbiekben – fogalmazott Jeszenői Csaba szervezőtanár. 

rozgonyi

A programban minden évben a hetedik osztályosok vehetnek részt, akik ezúttal is számos élménnyel gazdagodtak. Mint azt Pál Panna elmondta, ha lesz rá lehetősége, ismét ellátogat Erdélybe.

– Május 13-án indultunk. Nekem személy szerint nagyon tetszett. Bejártuk a leghíresebb templomokat, magyar szobrokat láttunk rengeteget és gyönyörű tájakkal találkoztunk – árulta el Pál Panna, a Rozgonyi-iskola tanulója. 

Vannak, akik régóta szerettek volna odautazni, hiszen ahogy Kovács Kitti kiemelte, nem volt kérdés, hogy részt vesz a kiránduláson.

– Nagyon jó volt, a társaság is nagyon jó volt. Gyönyörű helyeken jártunk, nekem nagyon tetszett – tudtuk meg Kovács Kittitől, a Rozgonyi-iskola tanulójától. 

Jeszenői Csaba hozzátette, a kirándulások után minden diák egy-egy kérdőívet tölt ki, így az elmúlt években sok jó visszajelzést kapott az iskola, de a szülők reakciói is mindig pozitívak a Határtalanul Programról.

T.CS.

(Kép: Kanizsa TV)

Minden jog fenntartva! © KANIZSA MÉDIAHÁZ Nonprofit Kft.